Hej Bertby!

JNT Fiber till Bertby

Som vi tidigare informerat kartlägger vi intresset för JNT Fiber i Bertby. För att JNT ska kunna påbörja utbyggnaden av fibernätet behöver vi få totalt 25 st beställningar senast 30.11.2021.

Digital fiberinformation

I vanliga fall skulle vi komma ut och hålla en informations- och diskussionskväll tillsammans med er. På grund av den rådande pandemin är detta inte möjligt just nu. Istället har vi gjort en fiberfilm, där vi berättar mer om JNT och vad JNT Fiber går ut på. Filmen kan ses från och med tisdagen den 26.10.2021 kl. 19:00. Under kvällen den 26.10.2021 kan ni ställa frågor via tel. 06 786 8210 och via chatfunktionen längst ner på sidan.

Anmäl ditt fiberintresse

Ifall du är intresserad av JNT Fiber, men inte ännu gjort en intresseanmälan, vänligen kontakta oss så fort som möjligt via telefon 06 786 8210 eller fyll i vår intresseanmälningsblankett, så kontaktar vi dig.

Den potentiella fiberutbyggnaden berör det markerade området:

Pris

Vi erbjuder följande betalningsalternativ för fiberanslutningen:

 • Engångsbetalning 1760 €
 • Delbetalning: Engångssumma på 250 €, därefter 44,92 € i 36 mån (totalt 1867,12 €)
 • JNT Hyrfiber 24,90 €/mån

Till priset tillkommer kostnader för de specifika tjänsterna du väljer att ta via fibern. Även kostnad för eventuella grävarbeten kan tillkomma.

Kontakta oss

Vårt fiberteam svarar gärna på dina frågor gällande fiberutbyggnad till nya orter.

Vanliga frågor och svar

Vilka internethastigheter kan jag beställa?

Vi erbjuder följande hastigheter:
• 50/50 Mbit/s
• 100/100 Mbit/s
• 250/100 Mbit/s
• 500/100 Mbit/s
• 1000//100 Mbit/s.

Vi erbjuder dig vissa internettjänster till kampanjpris när du gör ett tidsbundet avtal. Du hittar våra pågående kampanjer här.

Hur fungerar tv via fiber?

Du kan välja att beställa vår traditionella kabel-tv-tjänst, eller vår moderna IPTV. Båda tjänsterna erbjuder ett brett kanalutbud. IPTV är television som sänds ut via bredband, och är ett bra alternativ för dig som vill ha fler smarta funktioner och möjligheten att skräddarsy dit tv-tittande. Läs mer här.

Behöver jag ett fibermodem?

Fibermodemet ingår och är JNT:s. Vi sköter automatiskt om uppdateringar och byter ut det ifall det går sönder. Vid åskväder är det viktigt att dra ur stöpslarna till elektronisk utrustning.

Hur gör jag för att surfa trådlöst när jag har fiber?

Med WiFi, som det kallas, kan du i ditt hem surfa trådlöst på nätet via t.ex. din bärbara dator, mobil eller surfplatta. För att få en täckande trådlös uppkoppling som når ut till alla rum i bostaden, krävs en eller flera externa WiFi-sändare. Vi erbjuder våra kunder att prova våra mycket omtyckta WiFi-basstationer gratis i två veckor innan köpbeslut. Priset efter provperioden är 119€/st.

Jag har ett rör färdigt på tomten, kan det användas?

Ja såvida du är ägare till röret och det annars är intakt går det högst troligt att använda

Kan jag sköta grävningen och rörnedläggningen på tomten själv?

Det går också utmärkt, då kommer ingen faktura för grävningen från oss.

Behöver något göras åt mina interna el, tv och kabel-tv nät?

Fibermodemet behöver nätspänning på 230 V, så ett eluttag för det behöver finnas. Vi kopplar ihop bostadens befintliga, interna kabel-tv nät (koaxialkabel) med fibermodemet. Önskas t.ex. nätverksuttag kan vi installera dem också mot en tilläggskostnad.

Kan jag få hushållsavdrag för fiberinstallationen?

Ja, 300 € + halva grävkostnaden på tomten.

Är fiber den bästa tekniken det går att få till mitt hus för tv, internet och telefoni?

Ja, fiber är det bästa alternativet vi känner till idag och en investering för lång tid framöver.

  God afton Bertby

  Vi finns redan på plats och fram till kl 20:00, så ifall ni vill ringa oss nås vi på 06 786 8210 eller så kan ni också ställa era frågor här via så svarar vi på dem under kvällens lopp.

  Välkomna!

  Hej!

  Inkopplingsavgiften är 1760 €
  Grävning på egen tomt 18,60 €/m (faktureras max 25 m)
  Inkoppling av kabel-TV 110 €
  Inkoppling av IPTV 0 €

  Hej!

  Till kabel-TV behövs inget modem men ifall du syftar på en digibox så är svaret ja, samma går att använda. Ifall du idag har internet via kabel-TV så nej det modemet går inte att använda men i vårt pris ingår ett nytt fibermodem som då ersätter det gamla.

  Är det någon bindningstid ifall man väljer att hyra sin fiberanslutning och kan man i ett senare skede köpa den?

  Hej Ann-Louise!

  Nej ingen bindningstid på själva JNT Hyrfiber men däremot lönar det sig oftast att ta internet på tex 12 eller 24 månaders kampanj (bindningstid).

  Ja det är möjligt att i ett senare skede köpa fiberanslutningen till det pris som är i kraft för det området när det sker.

  Hej Karl!

  Nej, det kommer ett nytt fiber modem som ingår i priset. Har du däremot en egen router/switch eller tex en AP (Wi-Fi sändare) går det mest troligt att använda kopplad efter fibermodemet.

  Vi har vårt hus i Kålax ca 2,5km norrom riksvägen. Är det möjligt att utvidga fibernätet utanför det på kartan markerade området? Till Kålax har tidigare grävts ner i samband med att elkablarna drogs under jord ett kabelrör (för telefon?) Detta kabelrör går ca 100 m från vårt hus. Kan fiberkabeln läggas i detta befintliga rör utan uppgrävning?

  Hej Göran!

  En förutsättning för att eventuellt i ett senare skede kunna bygga vidare mot Kålax är att Bertby först kan förverkligas. Dock har vi räknat på Kålax flera gånger och tyvärr går det inte att få den ekonomiska ekvationen att gå ihop med en anslutningsavgift på 1760 €. Är man beredda att betala vad det kostar möjliggörs det men det kan även löna sig för ett att diskutera med kommunen för att höra deras inställning och ifall de eventuellt är beredda att ta på sig en del av kostnaden.
  JNT har inget rör till Kålax men ja i praktiken går det säkert att använda röret såvida de som äger det är villig att sälja det. Totalkostnaden ändrar dock inte så mycket för det har ju också kostat för någon (Anvia?) att bygga det i tiderna.

  Har vi möjlighet att få finansering via Landsbygdsfondens satsning (EUs återhämtningsmedel) på bredband på landsbygden? Och om Ja, hur på verkar det anslutningskostnaderna?

  Hej Maria!

  EU har beviljat 16 miljoner euro att sökas för bredbandsutbyggnad på landsbygden. Dock gäller det hela Finland och med 16 miljoner kommer man inte långt när man bygger fibernät. Vi sökt om det för Bertby och har i vår kalkyl beaktat att det blir beviljat när vi satte 25 som minimiantal. Eventuellt stöd påverkar inte anslutningsavgiften eftersom den redan så kraftigt subventioneras men det kan gå att få igång projekten med ett mindre minimiantal där de blir beviljade.

  Det beror helt på hur många som använder nätet samtidigt och till vad. 250/100 Mbits och 500/100 Mbits är det vi säljer mest av idag. Vi bygger nätet för 1000 Mbits så det går att börja med lite lägre hastighet (läs är billigare) och höja på om/när man önskar snabbare nät.

  Nu känner vi inte till vad ni har nu men fiber är det bästa alternativet och kan leverera upp till 1000 Mbit/s (1 GB)

  Fiber är det bästa alternativet för överföring av data som vi känner till idag, så jag fiber är snabb. Sen är det mycket viktigt att bygga upp det egna trådlösa nätet inomhus på rätt sätt och med bra utrustning för att man skall kunna utnyttja fiberns kapacitet till fullo.

  Hej Karl!

  En intresseanmälan är inte bindande men nästa skede, ifall tillräckligt med intresseanmälningar kommer in, är att göra ett föravtal som är bindande. På basis av föravtalen ser vi sen ifall tillräckligt många kommer med för att möjliggöra en utbyggnad.

  Hej!

  Jo det är ett förslag och ut på ”runda”. Går det som de tänkt och jag minns rätt träder det ikraft i början på nästan år (2022). Var det februari/mars??

Ställ en fråga