Täysin langatonta mittaustekniikkaa asumisterveyden mittaamiseen ‒ katso miten laitteita hyödynnetään

”Eikö tähän todellakaan tule mitään johtoja?” asiakas ihmetteli ääneen Sarako Oy:n Juho Kaskistolle olosuhdemittalaitteen asennuksen yhteydessä. Kyseessä oli JNT:n Nollge -konseptin olosuhdemittalaite, jonka avulla voidaan mitata asumisterveyteen liittyviä olosuhteita täysin langattomasti. Nollge on JNT:n eli Pietarsaaren seudun Puhelin Oy:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.

Sarako Oy on raumalainen rakennusterveyden sekä kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijapalveluita tarjoava yritys. Meillä on ollut käytössä erilaisia olosuhdemittalaitteita jo pitkään, mutta laitteiden haasteellinen asennettavuus keskusyksiköineen ja virtajohtoineen sekä verkon laatuun liittyvät ongelmat haastoivat meidät miettimään kevyempiä ja kustannustehokkaampia ratkaisuja mittaamiseen, Kaskisto kertoo. Kun ratkaisua kartoitettiin, valinta kohdistui hyvin nopeasti Nollge -konseptin mittalaitteisiin.

‒ Erityisen suuresti arvostimme jo valintaa tehdessä JNT:n taustatoimintaan ja -tukeen, josta saamme apua ja neuvoja nopeasti. Siellä reagoidaan asiakkaan tarpeisiin nopeasti, Kaskisto jatkaa.

Termit tutuiksi:

  • IoTEsineiden internet eli lyhyesti IoT (engl. Internet of Things) tarkoittaa esineiden liittämistä internetiin. IoT lähettää tietoa fyysisten objektien välillä.
  • Sigfox -verkko on pitkän kantaman radioverkko (LPWAN-verkko), johon kytketyt langattomat IoT-laitteet ovat yhteydessä internetiin. Sigfox -verkko on suunniteltu erityisesti IoT:tiä varten. Verkkoon liitetyt lähettimet tarvitsevat hyvin vähän sähkövirtaa.

Sarakolla on käytössään tällä hetkellä muun muassa erilaisia olosuhdemittalaitteita sisä- ja ulkotiloihin. Yleisimmin käytössä on sensorit, joilla mitataan lämpötilaa, kosteutta ja hiilidioksidin määrää sisäilmassa sekä paine-eroa rakenteiden yli. Lisäksi voidaan mitata esimerkiksi sisäilman epäpuhtauksia ja pienhiukkasia. Sensori asennetaan kohteeseen yleensä joitakin viikkoja kestävän mittausjakson ajaksi. Mittalaite toimii langattomasti, ja ne saavat virtansa akusta, jonka kesto voi olla jopa kymmenen vuotta. Kaskisto kertookin, että Nollge-sensorit ovat kustannustehokkaita.

‒ Laitteiden kohtuullinen hinta sekä langattomuuden myötä tuleva nopea asennettavuus ovat meille myyntivaltti, kertoo Kaskisto.

Lähes rajattomat käyttömahdollisuudet

Etäluettavat olosuhdemittalaitteet ovat erittäin käytännöllisiä esimerkiksi isännöitsijöille ja kiinteistön omistajille. Kiinteistön asukas voi esimerkiksi valitella isännöitsijälle sisäilman lämpötilan olevan liian kylmä. Jotta asiasta saadaan luotettavaa dataa, voidaan kohteeseen asentaa pienikokoinen, noin lattialämmitystermostaatin kokoinen sensori, jolla saadaan luotettavaa reaaliaikaista tietoa lämpötilasta.

Mittalaite lähettää Sigfox-verkon kautta lämpötilatiedon selainpohjaiseen pilvipalveluun ennalta määritellyllä päivitysvälillä, yleensä noin 20 minuutin välein. Isännöitsijä pääsee itse seuraamaan lämpötiloja pilvipalvelusta, ja voi myös saada hälytyksiä tietyn lämpötilarajan ylityksestä tai alituksesta sähköpostitse tai tekstiviestillä.

Isännöitsijän on helpompi toimia asukkaan kanssa, kun hänellä on puolueetonta dataa huoneiston olosuhteista, Juho Kaskisto mainitsee.

Sensoreiden avulla saadaan arvokasta tietoa myös rakennusterveydestä ja sisäilmasta. Esimerkiksi ennen peruskorjausta voidaan kerätä dataa jotta saadaan luotettava kuva siitä, mikä on lähtötilanne korjauksia ajatellen. Kaskiston mielestä yksi Nollge -sensoreiden parhaista puolista onkin se, että niitä voidaan käyttää lukuisiin eri käyttötarkoituksiin.

‒ Oikeastaan kyse on siitä, miten itse osaamme hyödyntää mittalaitteita. Jos keksimme jotain, mitä haluaisimme mitata, JNT:llä kyllä pyritään löytämään siihen meille sopiva ratkaisu, Kaskisto kertookin.

‒ Uusimpina sensoreina olemme ottaneet käyttöön täysin langattomat paloilmoittimet, jotka on tarkoitettu erityisesti uudisrakentamiseen rakennusajan paloilmoitinjärjestelmäksi. Lisäksi suunnitelmissa on ottaa käyttöön jatkuvatoiminen radonloggeri, hän jatkaa.

Sarako Oy

  • Sarako Oy on perustettu 2015 Raumalla
  • Toimii Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella
  • Sisäilma- ja kosteustekniset kuntotutkimukset, mittaukset ja näytteenotto
  • Rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijapalvelut

Nollge by JNT

  • Nollge on IoT konsepti, jonka tarjoaa JNT
  • Tuotteet: langattomat anturit, jotka valvovat sisäilmanlaatua, paikantimet esim. vuokrakoneisiin, lämpötila- ja ilmankosteusanturit, CO2 anturit, partikkelianturit, radonanturit, vesivuotoanturit ja paljon muuta.
  • Anturit ovat langattomat eikä tarvitse liityntä sähkönverkkoon eikä erillistä internetyhteyttä. Seuranta tapahtuu etänä web-sovelluksen kautta.
  • Kohderyhmät: rakennusliikkeet, isännöitsijät/taloyhtiöt, kiinteistöhuoltoyhtiöt, kaupungit ja kunnat.