Sisäilman ja ilmanvaihdon mittaukset helposti ja nopeasti JNT:n Nollge -sensoreiden avulla

Mittaa sisäilmaa ja ilmanvaihtoa helposti ja nopeasti sensoreiden avulla

Liisa Heinonen
Kaupallinen yhteistyö JNT Nollge.

‒ Ehdottomasti parasta Nollge -sensoreissa on niiden etäluettavuus, PK Nuohous ja kiinteistötyöt Oy:n Joonas Kankainen iloitsee. Kankainen työskentelee kokkolalaisen yrityksessä ilmastoinnin puhdistusten ja saneerausten parissa.

‒ Meillä oli ollut eri toimittajan sensorit käytössä jo vuosia, mutta niiden ongelmana oli se, että niiden data piti käydä paikan päällä lukemassa. Yhdessä kohteessa saattaa olla 20‒30 sensoria, joten mittalaitteiden lukemiseen kului todella paljon aikaa, Kankainen kertoo. Kankainen alkoi syksyllä 2022 etsiä internetistä uusia ratkaisuja olemassa olevien olosuhdemittalaitteiden tilalle, ja törmäsi JNT:n eli Pietarsaaren Puhelimen täysin langattomiin Nollge -sensoreihin.

Termit tutuiksi:

 • Iot – Esineiden internet eli lyhyesti IoT (engl. Internet of Things) tarkoittaa esineiden liittämistä internetiin. IoT lähettää tietoa fyysisten objektien välillä.
 • Sigfox -verkko on pitkän kantaman radioverkko (LPWAN-verkko), johon kytketyt langattomat IoT-laitteet ovat yhteydessä internetiin. Sigfox -verkko on suunniteltu erityisesti IoT:tiä varten.

‒ Olin yhteydessä JNT:lle, ja sainkin heiltä todella kattavan esittelyn Nollge IoT-sensoreista. Päätettiin ottaa aluksi testiin pieni määrä sensoreita, eräänlainen testikokoonpano, jonka kanssa lähdimme testaamaan miten sensorit toimivat, kertoo Kankainen ja jatkaa:

‒ Hyvin nopeasti huomasimme, kuinka nopeaa ja yksinkertaista Nollgen sensoreiden tuottaman datan seuraaminen oli verrattuna aiempiin mittalaitteisiin.

JNT Nollge – täysin langatonta mittaustekniikkaa

Nollgen sensorit ovat pieniä, noin lattialämmitystermostaatin kokoisia laitteita, jotka lähettävät Sigfox-verkon kautta mittaustulokset selainpohjaiseen pilvipalveluun noin 30 minuutin välein. Sensorit saavat virtansa akusta, jonka kesto voi olla jopa kymmenen vuotta, joten niiden asentaminen on helppoa ja nopeaa. Mittaustuloksia pääsee seuraamaan etänä helppokäyttöisestä pilvipalvelusta. Sensoreille voi myös asettaa hälytyksiä raja-arvojen alituksista tai ylityksistä.

Ilmanvaihdon ja sisäilman ongelmiin havahdutaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun niissä on jotain vikaa. Kankainen kertookin, että kohteessa on yleensä jo ongelmatilanne päällä silloin, kun sensorit asennetaan.

‒ Useimmiten saamme ongelmasta hyvin kiinni sensorien loggaaman datan perusteella, ja sen jälkeen voimme tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet. Tämän jälkeen jätämme sensorit paikalleen, jotta näemme korjaantuuko ongelma toivotusti, Kankainen kertoo.

Nollge -sensorit apuna ilmanvaihdon ja sisäilmaongelmien tutkimuksessa ja säätötöissä

PK Nuohous ja kiinteistötyöt Oy:llä on käytössään pääasiassa nimenomaan sisäilman laatua mittaavia sensoreita, joiden avulla seurataan sisäilman hiilidioksidipitoisuuksia, VOC-arvoja, pienhiukkasia ja hengitettäviä hiukkasia, sisäilman lämpötilaa sekä tuloilman sisäänpuhalluslämpötilaa. Lisäksi voidaan mitata paine-eroa rakennuksen ulkovaipan yli. Alun testikokoonpanon jälkeen käytössä olevien sensorien määrä on lisääntynyt reilusti, ja Kankainen onkin ollut tyytyväinen JNT:n tarjoamaan tukeen sensoreiden käyttöönotossa.

Aihetta tyytyväisyyteen on tuottanut myös mittaustulosten lukemisen helppous ja nopeus.

‒ Kun aiemmin yhdellä työntekijällä saattoi mennä viikoittain jopa useampi päivä mittalaitteiden lukemiseen, voimme nyt lukea tulokset etänä. Tämä on kustannustehokasta meille, mutta tietenkin myös asiakkaalle edullisempaa. Pilvipalvelusta meidän on helppo lukea tuloksia myös yhdessä asiakkaan kanssa, ja asiakas voi sieltä myös itse tarkastella mittaustuloksia reaaliaikaisesti tarvittaessa, Kankainen kertoo.

Nollge by JNT

 • Nollge on IoT konsepti, jonka tarjoaa JNT.
 • Tuotteet: langattomat anturit, jotka valvovat sisäilmanlaatua, paikantimet esim. vuokrakoneisiin, lämpötila- ja ilmankosteusanturit, CO2 anturit, partikkelianturit, radonanturit, vesivuotoanturit ja paljon muuta.
 • Anturit ovat langattomat eikä tarvitse liityntä sähkönverkkoon eikä erillistä internetyhteyttä. Seuranta tapahtuu etänä web-sovelluksen kautta.
 • Kohderyhmät: rakennusliikkeet, isännöitsijät/taloyhtiöt, kiinteistöhuoltoyhtiöt, kaupungit ja kunnat.

PK Nuohous ja kiinteistötyöt Oy

 • Nuohous- ja ilmastointipalveluihin erikoistunut yritys Kokkolassa
 • Toiminut alalla jo yli 20 vuoden ajan
 • Ilmastointijärjestelmien puhdistukset, säädöt ja saneeraukset
 • Tulisijojen ja savuhormien puhdistus
 • Lämmityskattiloiden puhdistukset
 • Lämmityskattiloiden hyötysuhdemittaukset
 • Savuhormien tiiviyskokeet, korjaukset, sisäpiippujen ja piippuhattujen asennukset.