Mitä on JNT Kuitu?

JNT – kuituliittymiä sekä internet-, TV-, puhelin- ja IT-palveluja luotettavalta pohjalaiselta yritykseltä

Mitä JNT tekee, mikä on JNT Kuitu, mitä eroa on kuidulla ja 5G:llä ja miksi Pohjanmaalla tarvitaan paikallinen internet-, TV-, puhelin- ja IT-palvelujen tuottaja? Kysymyksiä on paljon, mutta tästä saat myös vastaukset.

JNT (Jakobstadsnejdens Telefon Ab) perustettiin aikanaan Pietarsaaressa ja on nykyisin ainoa paikallinen tietoliikennepalvelujen tuottaja Pohjanmaalla. Se on toiminut lähinnä Pietarsaaren alueella, mutta on kasvanut vuosien saatossa niin, että JNT:n markkina-alue ulottuu nykyään Kokkolasta pohjoisessa Kristiinankaupunkiin etelässä. Tästä voit kuunnella, mitä JNT:n Tatu Aitoaho ja Nina Riska kertoivat Radio Vaasan haastattelussa JNT:stä, JNT Kuidusta sekä yksityisasiakkaille, yrityksille ja taloyhtiöille tarjottavista palveluista.

Palvelut yksityisasiakkaille, yrityksille ja taloyhtiöille

JNT toimittaa nykyisin palveluja yksityisasiakkaille, yrityksille ja taloyhtiöille. Keskiössä on JNT Kuitu, ja JNT:n palvelut toimitetaan kuituliittymän kautta. JNT Kuitu on siis edellytys JNT:n internet-, kaapeli-tv-, IPTV- ja puhelinliittymien saamiselle.

– Usein on tärkeää korostaa, että kuituliittymä itsessään ei tuo asiakkaalle palveluja. Se mahdollistaa, että asiakas voi tilata haluamansa palvelut, toisin sanoen internetin, TV:n ja puhelimen. Tämä koskee yksityishenkilöiden ja yritysten lisäksi myös taloyhtiöitä, tähdentää Nina Riska, JNT:n kuluttajapalvelujen myyntipäällikkö.
JNT:n yrityspalvelupäällikkö Tatu Aitoaho kertoo, että JNT:n kuituverkko on jo hyvin kattava Pohjanmaalla. JNT Kuitua löytyy Pietarsaaren-, Vaasan- ja Kokkolan seudulla mutta esimerkiksi myös Evijärvellä ja Ylistarossa.

JNT:ltä on nykyisin saatavilla kattavat IT-palvelut alueen yrityksille.

– Meiltä saa kaikki tarvittavat IT-palvelut nykyaikaisille yrityksille. Meillä on muun muassa IT-tuki, Microsoft 365, palomuureja, tietokoneita ja erilaisia toimistolaitteita. Valttikorttimme on ehdottomasti se, että meidät tavoittaa helposti. Myyjiemme ja järjestelmäasiantuntijoidemme yhteystiedot löytyvät kotisivultamme ja asiakkaamme saavat oman yhteyshenkilön, johon voi olla yhteydessä, jos on kysyttävää tai tarvitsee apua.
JNT:n yritysosasto on kasvanut paljon viimeisten viiden vuoden aikana. Olemme huomanneet, että se on osa-alue, jolla todella arvostetaan paikallista palveluntuottajaa, jolta saa henkilökohtaista palvelua.

– Paikalliseen toimijaan luotetaan usein enemmän, sillä arvomme tunnetaan ja kaikki tietävät, että Pohjanmaa on meille tärkeä. Muistutamme mielellämme niin nykyisiä kuin uusiakin asiakkaita siitä, että olemme luotettava pohjalainen yritys. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että ymmärrämme pohjalaisten yritysten tarpeet sekä sen, kuinka tärkeää on, että kaikki toimii. Kerromme asiakkaillemme, milloin palvelut on päivitettävä, sillä meille on tärkeintä, että asiakkaillamme on aina turvallinen ja varma IT-ympäristö.

Vuoden 2022 alussa JNT osti Kokkolassa pääkonttoriaan pitävän Keski-Pohjanmaan Konttoripisteen vahvistaakseen edelleen asemiaan Pohjanmaan markkinoilla.

– JNT:n ja Konttoripisteen yhteinen IT-tarjonta on varsin kattavaa, ja yhdessä tuotevalikoimamme on entistä laajempi. Konttoripisteen henkilökunta on lisäksi erittäin asiantuntevaa audiovisuaalista tekniikkaa ja monitoimitulostimia koskevissa asioissa, ja nämä palvelut ovat JNT:lle uusia. Neuvomme mielellämme ja voimme myös räätälöidä palvelumme yrityksen koon ja asiakkaiden toiveiden mukaan, Aitoaho päättää.

Tatu Aitoaho, yrityspalvelupäällikkö

Miten JNT Kuitu -liittymän toimitusprosessi etenee?

Jos yksityishenkilö haluaa JNT Kuidun, on tietenkin tehtävä ensin tilaus. JNT:n Kuitutiimin tavoittaa puhelimitse ja sähköpostilla, ja Pietarsaaren seudulla asuvat voivat ilman muuta tulla myös konttoriimme keskustelemaan. JNT Kuitu -verkko ei ole tällä hetkellä täysin kattava, joten joillakin alueilla on rakennettu enemmän ja joillakin vähemmän.

– Siksi tarkistamme aina kiinteistön osoitteen perusteella, onko JNT Kuitu valmis toimitettavaksi vai ei. Jos alueella on JNT Kuitu, toimitusaika on 4-8 viikkoa. Jos JNT Kuitua ei ole, selvitämme, onko alueella muita JNT Kuidusta kiinnostuneita ja voidaanko rakentaminen sen jälkeen aloittaa.

Alla olevasta painikkeesta voit tarkistaa, onko JNT Kuitu saatavilla osoitteeseesi.

Jos olet kiinnostunut hankkimaan JNT Kuidun, mutta asut alueella jonne emme vielä toimita kuitua, voit ilmaista kiinnostuksesi täällä. Ilmaisu ei ole sitova, mutta se on meille tärkeä työkalu, kun suunnittelemme tulevia kuituverkon laajennuksia.

Tilauksen jälkeen JNT:n infratiimi tulee asiakkaan luokse työn suunnittelua varten. Tiimi selvittää, mihin kuitu kiinteistössä asennetaan, tarkistaa, onko käytettävissä valmiita putkia ja tarvitaanko tontilla kaivauksia sekä varmistaa kuitupäätteen sijoituspaikan kiinteistössä.

Yritysten edustajat ovat tervetulleita soittamaan yritysmyynnin ryhmänumeroon tai lähettämään sähköpostia ryhmän yhteiseen sähköpostiosoitteeseen.

Miksi kuituliittymä on ylivoimaisesti paras?

Usein kysytään, mitä eroa on mobiililla 4G/5G -liittymällä ja kuituliittymällä. Se on hyvä ja tärkeä kysymys, kun on valittava erilaisten vaihtoehtojen väliltä. Aitoaho kuvailee eroa osuvasti:

– Kuituliittymän omistajana et jaa internet-kapasiteettiasi kenenkään muun kanssa. Jos maksat esimerkiksi internet-liittymästä, jonka nopeus on 100/100 Mbit/s, koko kapasiteetti on sinun käytössäsi. Se merkitsee sitä, että internet-liittymääsi ei vaikuta se, miten naapurisi käyttävät internetiä, vaan liittymäsi on nopea ja vakaa riippumatta siitä, miten naapurit kuormittavat verkkoa. Jos sinulla sen sijaan on 4G- tai 5G-liittymä, jaat kapasiteetin muiden lähistöllä olevien käyttäjien kanssa. Jos useat ihmiset samalla alueella striimaavat elokuvia samanaikaisesti, kuvanlaatua pitää ehkä heikentää, jotta kapasiteetti riittää, ja pahimmassa tapauksessa kuva alkaa pätkiä tai se pysähtyy kokonaan.

Varsin konkreettinen esimerkki käyttäjämäärien vaikutuksesta mobiililiittymien toimintaan ovat suuret kokoontumiset, esimerkiksi konsertit ja urheilutapahtumat. Näissä tapauksissa mobiili-internet ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, ja voi olla vaikeaa päästä lainkaan verkkoon. Tämä on tietysti äärimmäinen tapaus, mutta osoittaa hyvin kuitu- ja mobiililiittymien eron.

Paikallinen palvelu

Kun soittaa tai lähettää sähköpostia JNT:lle, saa henkilökohtaista palvelua oikealta ihmiseltä. Asiakaspalvelumme sijaitsee Pietarsaaressa ja palvelee suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja monilla paikallisilla murteilla. Haluamme olla helposti tavoitettavissa, ja vastausaikamme ovat tällä hetkellä alan lyhimmät. Jos ongelmia ilmenee virka-ajan ulkopuolella, vikapalvelumme palvelee vuorokauden ympäri.

Palvelut taloyhtiöille

JNT tarjoaa palveluitaan myös taloyhtiöille. Näissä tapauksista asioista neuvotellaan yleensä taloyhtiön isännöitsijän kanssa.

– Kun taloyhtiö on päättänyt ottaa kumppanikseen JNT:n, taloyhtiöön toimitetaan JNT Kuitu. Sen jälkeen toimitamme taloyhtiön haluamat palvelut eli useimmiten internetin ja kaapeli-tv:n. Palvelut sisältyvät vuokraan tai yhtiövastikkeeseen, ja asukkaat voivat ottaa yhteyttä, jos haluavat lisäpalveluja tai ongelmia ilmenee, kertoo Nina Riska.

Sitä arvostetaan nykyisin paljon, että taloyhtiö on järjestänyt asukkaille sekä internetin että TV:n. Asukkaiden ei tarvitse selvittää erilaisia internet- ja TV-vaihtoehtoja, kun ne ovat valmiina. Kun asunnossa olevia palveluja halutaan täydentää, tarjolla on kattava valikoima ja avulias asiakaspalvelu.

Nina Riska, kuluttajapalvelujen myyntipäällikkö

Ota yhteyttä

JNT Kuitutiimi

JNT Yrityspalvelut