Nollge-sensorerna har besparat oss mycket tid och kostnader

Åsa Björkman, VD, Fastighets Ab Ebba

Nollge är ett IoT-koncept som erbjuds av JNT. Våra trådlösa sensorer och trackers hjälper dig att säkerställa och övervaka kritiska funktioner, fastigheter, fastighetsteknik och föremål. Produkterna är helt trådlösa och därför superenkla att installera och vid behov flytta.

Vid fastighetsaktiebolaget Ebba i Jakobstad tog man ibruk ett tjugotal inomhusluftsensorer för ungeför ett år sedan. Vd:n Åsa Björkman är mycket nöjd med beslutet: ”Framförallt fick vi en enkel, automatisk uppföljning av inomhusluftkvaliteten. Sensorerna var dessutom en förmånlig lösning då de kan eftermonteras i vilken fastighet som helst utan varken elkablar eller installationskunskap.”

Sensorerna sköter en del av övervakningen i fastigheter som inte har automatiserat fastighetssystem. ”Vi använder sensorerna permanent i vissa bostäder, men har också några flyttbara som enkelt och temporärt kan flyttas från en lägenhet till en annan om en invånare klagar på till exempel temperatur eller dålig luft.

”Sensorerna har besparat oss mycket tid. Tidigare gjordes allt manuellt. En gårdskarl sändes ut för att kontrollera klagomålet, och då ingen fakta fanns att tillgå hamnade vi att tillkalla en utomstående person för att göra mätningar. Nu kan vi istället själva både kolla upp och följa mätdatan på distans, vilket underlättar och försnabbar processen för både oss och invånarna.”

Även stora kostnader har kunnat undvikas. ”I vintras undgicks bland annat frusna rör som troligen hade resulterat i en vattenskada. Detta tack vare att sensorerna larmade oss om sjunkande temperatur i ett utrymme där radiatorerna i misstag stängts av”, berättar Åsa.

Mätdata i realtid och lång batteritid

Via webbportalen får du tillgång till både aktuell och historisk mätdata. Du kan logga in i webbportalen var du än befinner dig, och kan på så vis följa med fastighetens inomhusmiljö på distans. Om larmnivåer överskrids får du meddelande via e-post eller SMS. Nollge-sensorerna har inbyggda batterier som håller 5–10 år. Varken SIM-kort eller internetuppkoppling behövs eftersom all kommunikation går via det trådlösa Sigfoxnätet, som möjliggör mycket lång räckvidd och väldigt låg energiförbrukning.

Bekanta dig med JNT:s Nollge-sensorer!

I Nollge-utbudet finns även utomhussensorer och sensorer för industri och krävande miljöer. I vår webbshop hittar du också GPS-trackers för olika ändamål, till exempel för att hålla koll på var fordon och arbetsmaskiner rör sig – information som kan användas för att förbättra effektiviteten och resursanvändningen.