7 av 10 slarvar fortfarande med sina lösenord

Vi lägger mer och mer av vår privata information i händerna på sajter på nätet och i appar på mobilen. Det enda som står mellan dina p­rivata data och informations­tjyvarna är, just det – ditt lösenord. Vi vill här belysa vikten av att hantera lösenord ansvarsfullt och säkert. Dina lösenord är att likställa med pin-koden till ditt bankomatkort. Ändå slarvar vi!

 

Minns du Heartbleed? “Största säkerhets­hotet på internet – någonsin”, sa experterna när det upptäcktes. Det gjorde att ­hackare kunde snappa upp inloggningsuppgifter och lösenord, och mängder av stora sajter drabbades. Men det här är bara ett extremt exempel på vikten av att byta lösenord ofta. Sajter hackas så gott som dagligen och lösenord sprids på olika forum på nätet.

I en undersökning beställd av PC för Alla, där 5 000 personer deltog, visade det sig tyvärr att säkerhetstänket kring lösenord inte hänger med den faktiska hotbilden. Sex av tio säger att de byter sina lösenord mer sällan än en gång om året, trots att hela sju av tio uppger att de använder samma lösenord till olika sajter och tjänster.

Att kryptera och lösenords skydda det trådlösa nätet hemma blir allt viktigare i och med alla prylar vi skaffar oss och kopplar upp. 7 av 10 är duktiga och gör det, men inte 3 av 10, eller också vet de inte om de har gjort det.

Så här svarade man på några av frågorna i undersökningen.


Hur ofta byter du lösenord?

 

 

Tillhör du de 60 procent som byter mer sällan än en gång om året, då är det läge att lägga om vanorna. Minst en gång om året rekommenderas det att man byter, men det skadar inte att byta oftare.

 

Använder du samma lösenord till fler än en tjänst/inloggning?

 

 

Det spelar ingen roll hur säkra lösenord du har om du använder samma överallt. Om du till exempel har samma lösenord på Gmail som på något obskyrt forum utan säkerhet, ligger forumet i riskzonen även om Gmail inte gör det. Men får någon tag på lösenordet på forumet så kommer de in i din mejl. Tumregel: Ha unika lösenord till alla viktiga tjänster.

Har du någonsin kommit över någon annans lösenord (utan den personens vetskap) och använt detta för att logga in på personens mejl/tjänst/annat?

 

 

 

 

Knappt tio procent är så lömska att de loggar in på någon annans konto om de kommer över lösenordet. Så: Håll i dina lösenord!

 

Har du kryptering aktiverat för ditt trådlösa nätverk hemma?

 

 

Lösenords skydda sin router är det första du ska göra när du har kopplat in den. Om du inte gör det riskerar du som minst att grannen surfar på ditt nät, som värst att någon tar sig in i ditt nätverk och gör väldigt stor skada. Vill du vara extra skyddad bör du även dölja din routers ssid.