Tre tips för bättre online-säkerhet

Misstänksamhet är det bästa självförsvaret mot dataintrång. Idag är dock många bedrägeriförsök skickligt maskerade, och även en pålitlig plattform eller webbsida kan utsättas för dataläckor. För att undvika kapade konton och skadliga virus är det därför viktigt att själv tillämpa olika skyddsåtgärder.

Ett kapat konto, där bedragaren ändrar ditt lösenord och du förlorar tillgång till kontot, kan ställa till stora problem – förlorade bilder, exponerad chathistorik samt läckt känslig, personlig information.

1. Undvik bedrägeriförsök – var misstänksam

Du bör vara på din vakt ifall du får ett meddelande av en vän som formulerar sig avvikande. Vännens konto kan ha blivit kapat, och skurken kontaktar dig med hopp om att du ska vilja hjälpa ”din vän”. Skurkarna utnyttjar ofta människors goda avsikter. Det är vanligt att den som kapat ett konto på sociala medier vill att du klickar på en artikel eller videolänk, att du lånar ut ditt lösenord till en streamingtjänst eller att du skickar pengar på grund av att ”kompisen” är i knipa.

Det förekommer även falska sms och e-postmeddelanden i kända instansers namn, t.ex. posten eller banken. Texten i meddelandet kan påstå att du har ett outhämtat paket på posten, och att du behöver klicka på en länk för att gå vidare med saken. Budskapet kan också vara att du har ett brådskande ärende som behöver åtgärdas i din nätbank. Klicka ALDRIG på dessa länkar, och fyll ALDRIG i lösenord eller nätbankskoder på en webbsida som blivit länkad från ett dylikt meddelande.

Om du är osäker på ifall meddelandet kommer från banken eller en bedragare, kan du alltid gå till bankens officiella inloggningssida, logga in där, och kolla efter meddelanden i nätbanken.

I denna typ av meddelanden vill bedragaren ofta framkalla en känsla av brådska för att offret inte ska ha tid att tänka rationellt.


”I denna typ av meddelanden vill bedragaren ofta framkalla en känsla av brådska för att offret inte ska ha tid att tänka rationellt.”


2. Använd aldrig samma lösenord

En och samma e-postadress används ofta som användarnamn till många konton och är därför inte svår att gissa sig fram till för bedragare. Många användare brukar även ha samma lösenord till flera konton. Du ska inte återanvända ett lösenord eftersom en brottsling då lätt kan komma åt flera av dina konton ifall en av webbplatserna eller applikationerna där du är medlem blir offer för en dataläcka och ditt lösenord avslöjas.

Det lönar sig att använda ett lösenordshanteringsprogram, där du kan spara dina lösenord utan att behöva lära dig dem utantill. I bl.a. F-Secure Total-paketen*, som kan köpas från JNT, ingår en pålitlig lösenordshanterare där dina lösenord smidigt och säkert kan lagras. När du vill logga in till ett konto fyller lösenordshanteraren automatiskt i rätt användarnamn och lösenord. Denna funktion föreslår också starka och säkra lösenord när du vill skapa ett nytt konto på en plattform.

*gäller endast F-Secure Total paket med tre eller fler licenser.

3. Stark autentisering

Stark autentisering är ett extra skyddslager för ditt konto. Metoden innebär att din inloggning sker i två steg. Efter att ha fyllt i ditt användarnamn och lösenord måste du bevisa din identitet på ett annat sätt. Det kan till exempel ske med en kod från ett textmeddelande, en personlig fråga, verifiering via fingeravtrycksavläsare eller ansiktsigenkänning (ifall din mobiltelefon- eller surfplatta har en sådan funktion), eller godkännande av inloggningen via en verifikationsapp. Med hjälp av stark autentisering blir det betydligt svårare för hackare att få tillgång till ditt konto. Många tjänster och konton erbjuder idag aktivering av stark autentisering, och vi rekommenderar att du aktiverar denna inloggningsmetod.

När du är medveten om dessa faror och ständigt är på din vakt för misstänksamma meddelanden, samt tillämpar en god lösenordspraxis, kan du känna dig betydligt tryggare. För att göra det ännu svårare för nätbedragarna att spionera och stjäla din information, finns hjälpmedel och program som fungerar som ett extra skyddslager.


F-Secures dataskyddspaket ger ett komplett skydd för familjens enheter; datorer, mobiler och surfplattor. F-Secure skyddar mot bl.a. dataintrång och blockerar diverse skadliga program. Dessutom kan du tryggt handla online och använda din internetbank. F-Secure är tillgängligt till Windows-, Mac- och Android-enheter samt iOS-enheter såsom iPhone och iPad.

Du kan välja hur många licenser som ska ingå i ditt dataskyddspaket. Du kan alltså köpa dataskydd för 1, 2, 3, 5, 8 eller 10 enheter. Tjänsten kan beställas även av kunder som inte har andra tjänster från JNT.

Beställ F-Secure TOTAL

Just nu får du -50% rabatt på F-Secure Total de två första månaderna. Erbjudandet gäller F-Secure Total med licenser för 2, 3, 5 och 10 enheter.

Ordinariepris:
F-Secure TOTAL 2 (två enheter): 4,90 €/mån.
F-Secure TOTAL 3 (tre enheter): 6,90 €/mån.
F-Secure TOTAL 5 (fem enheter): 8,90 €/mån.
F-Secure TOTAL 10 (tio enheter): 13,90 €/mån.

F-Secure Total innehåller bl.a. följande egenskaper:

Säkerhet – Skydda dina enheter mot virus och ransomware och skydda dina pengar online.
✓ Antivirus
✓ Surf- och nätbankskydd
✓ Föräldrakontroller

Sekretess (inkl. VPN) – Kryptera din anslutning, stoppa hackare, onlinespårning och surfa säkert på offentliga Wi‑Fi-nätverk.
✓ Sekretesskydd
✓ Wi‑Fi-skydd
✓ Virtuell plats

Identitetsskydd – Lagra dina lösenord i ett säkert valv och övervaka dina personuppgifter online.
✓ Online­övervakning av identitet
✓ Hjälp vid identitetsstöld
✓ Lösenords­hanterare (gäller endast F-Secure Total 2, 3, 5, 8 och 10)