Kolme vinkkiä parempaan verkkoturvallisuuteen

Epäluulo on paras itsepuolustus tietomurtoja vastaan. Nykyään monet petosyritykset kuitenkin naamioidaan taitavasti, ja jopa luotettava alusta tai verkkosivusto voi altistua tietovuodoille. Tilikaappausten ja haitallisten virusten välttämiseksi on siis tärkeää, että käytät itse erilaisia suojatoimenpiteitä.

Kaapattu tili, jossa huijari vaihtaa salasanasi ja menetät tilisi käyttöoikeuden, voi aiheuttaa suuria ongelmia – menetettyjä valokuvia, paljastunutta chat-historiaa ja vuotaneita arkaluonteisia henkilötietoja.

1. Vältä huijausyrityksiä – ole epäluuloinen

Sinun kannattaa olla varuillasi, jos saat ystävältäsi viestin, jossa on epätavallista kieltä. Ystävän tili on ehkä kaapattu, ja huijari ottaa sinuun yhteyttä siinä toivossa, että haluat auttaa ”ystävääsi”. Huijarit käyttävät usein hyväkseen ihmisten hyviä aikeita. On tavallista, että kaapattu sosiaalisen median tili pyytää sinua klikkaamaan artikkelia tai videolinkkiä, lainaamaan salasanasi suoratoistopalveluun tai lähettämään rahaa, koska ”ystäväsi” on pulassa.

Myös väärennettyjä tekstiviestejä ja sähköposteja lähetetään tunnettujen organisaatioiden, kuten postin tai pankin, nimissä. Viestissä saatetaan sanoa, että postissa on lunastamaton paketti ja että sinun on klikattava linkkiä jatkaaksesi eteenpäin. Viestissä saatetaan myös sanoa, että sinulla on kiireellinen asia, joka on hoidettava verkkopankissasi. ÄLÄ KOSKAAN klikkaa tällaisia linkkejä. ÄLÄ KOSKAAN anna salasanoja tai verkkopankkitunnuksia tällaisesta viestistä linkitetyllä verkkosivustolla.

Jos et ole varma, onko viesti pankista vai huijarilta, voit aina mennä pankin viralliselle kirjautumissivulle, kirjautua sinne ja tarkistaa, onko viesti verkkopankissasi.

Tämäntyyppisessä viestissä huijari haluaa usein luoda kiireen tunteen, jotta uhrilla ei ole aikaa ajatella järkevästi.


”Tämäntyyppisessä viestissä huijari haluaa usein luoda kiireen tunteen, jotta uhrilla ei ole aikaa ajatella järkevästi.”


2. Älä koskaan käytä samaa salasanaa

Samaa sähköpostiosoitetta käytetään usein useiden tilien käyttäjätunnuksena, joten huijareiden ei ole vaikea arvata sitä. Monilla käyttäjillä on myös tapana käyttää samaa salasanaa useilla tileillä. Salasanaa ei kannata käyttää uudelleen, sillä rikollinen pääsee helposti käsiksi useisiin tileihisi, jos jokin verkkosivusto tai sovellus, jonka jäsenenä olet, vaarantuu ja salasanasi paljastuu.

On suositeltavaa käyttää salasanojen hallintaohjelmaa, jonka avulla voit tallentaa salasanasi ilman, että sinun tarvitsee muistaa niitä ulkoa. Esimerkiksi JNT:stä saatavissa oleviin F-Secure Total -paketteihin* sisältyy luotettava salasanahallintaohjelma, johon salasanasi voidaan tallentaa helposti ja turvallisesti. Kun haluat kirjautua tilille, salasanahallinta täyttää automaattisesti oikean käyttäjänimen ja salasanan. Tämä ominaisuus ehdottaa myös vahvoja ja turvallisia salasanoja, kun haluat luoda uuden tilin alustalle.

* Koskee vain F-Secure Total -paketteja, joissa on vähintään kolme lisenssiä.

3. Vahva tunnistautuminen

Vahva tunnistautuminen on ylimääräinen suojaustaso tilillesi. Tämä menetelmä tarkoittaa, että kirjautuminen tapahtuu kahdessa vaiheessa. Kun olet täyttänyt käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, sinun on vielä todistettava henkilöllisyytesi toisella tavalla. Tämä voi olla esimerkiksi tekstiviestissä oleva koodi, henkilökohtainen kysymys, varmistus sormenjälkilukijan tai kasvojentunnistuksen avulla (jos matkapuhelimessasi tai tabletissasi on tällainen toiminto) tai kirjautumisen hyväksyminen varmistussovelluksen avulla. Vahvan tunnistautumisen käyttäminen vaikeuttaa huomattavasti hakkereiden pääsyä tilillesi. Monet palvelut ja tilit tarjoavat nykyään vahvan tunnistautumisen aktivoinnin, ja suosittelemme vahvasti, että otat tämän kirjautumismenetelmän käyttöön.

Kun olet tietoinen näistä vaaroista ja pidät jatkuvasti silmällä epäilyttäviä viestejä sekä noudatat hyviä salasanakäytäntöjä, voit tuntea olosi paljon turvallisemmaksi. Jotta tietoverkkorikollisten olisi vielä vaikeampi vakoilla ja varastaa tietojasi, on olemassa työkaluja ja ohjelmia, jotka toimivat ylimääräisinä suojakerroksina.


F-Securen tietosuojapaketti tarjoaa täydellisen suojan perheen laitteille; tietokoneille, matkapuhelimille ja tableteille. F-Secure suojaa mm. tietomurtoja vastaan, sekä estää erilaisten haittaohjelmien pääsyn laitteellesi. Lisäksi voit turvallisesti käyttää verkkopankkiasi ja tehdä ostoksia verkossa. Voit suojata Windows, Mac, Android- ja iOS-laitteita, kuten iPhone ja iPad-laitteita.

Valitset kuinka monta lisenssiä sisällytetään tietosuojapakettiin. Samaan pakettiin voi ostaa tietosuojaa 1, 2, 3, 5, tai jopa 10 laitteelle. Palvelun voivat tilata myös asiakkaat, joilla ei ole muita palveluja JNT:ltä.

Tilaa F-Secure TOTAL

Saat nyt –50% alennuksen F-Secure Totalista kahden kuukauden ajan. Tarjous koskee F-Secure Total 2, 3, 5 ja 10 laitteelle.

Normaalihinta:
F-Secure TOTAL 2 (kahdelle laitteelle): 4,90 €/kk
F-Secure TOTAL 3 (kolmelle laitteelle): 6,90 €/kk
F-Secure TOTAL 5 (viidelle laitteelle): 8,90 €/kk
F-Secure TOTAL 10 (kymmenelle laitteelle): 13,90 €/kk

Nämä ominaisuudet sisältyvät F-Secure Total -pakettiin:

Tietoturva – Pidä laitteesi turvassa viruksilta ja haittaohjelmilta, ja suojaa rahojasi verkossa.
✓ Virustorjunta
✓ Selauksen suojaus
✓ Vanhempien työkalut

Yksityisyys – Salaa yhteytesi, estä hakkerit ja seuranta, ja selaa netissä huolettomasti myös julkisissa Wi-Fi-verkoissa.
✓ Yksityisyyden suojaus
✓ Wi‑Fi-suojaus
✓ Virtuaalinen sijainti

Identiteettisuojaus – Tallenna salasanasi suojattuun holviin, ja valvo henkilötietojasi verkossa.
✓ Verkossa olevien henkilötietojen valvonta
✓ Apua identiteetti­varkaus­tilanteissa
✓ Salasanojen­hallinta­ohjelma (ei kuulu Total 1 palveluun)