De nationella kanalerna byter plats 31.8.2021

Eftersom utbudet av HD-kanaler ständigt ökar, har Centralförbundet för telekommunikation och informationsteknik (FiCom rf) tillsammans med TV-operatörerna i Finland kommit överens om att SD-kanalerna, som idag finns på kanalplats 1–20, byter plats med HD-kanalerna, som idag finns på kanalplats 21–40. Detta byte sker tisdagen den 31.8.2021 från och med kl. 10.00 och gäller kabel-TV i hela Finland. Inga kanaler försvinner i och med denna ändring, de byter endast plats. Under pågående ändring kan dock TV-bilden vara borta i flera timmar.

Ändringen berör inte rikssvenska eller övriga kanaler, som fortsättningsvis hittas på kanalplats 41 och framåt.

Vad behöver jag göra?

En del TV-apparater söker fram de nya kanalplatserna automatiskt. I så fall behöver du bara vara uppmärksam på ifall din TV föreslår en uppdatering den 31.8 eller senare. Läs igenom förslaget och godkänn/installera uppdateringen.

Ifall din TV däremot inte söker fram de nya kanalplatserna automatiskt, behöver du göra en kanalsökning. I vissa fall kan du behöva göra en så kallad fabriksåterställning av TV:n innan du gör kanalsökningen. Funktionen hittas oftast under allmänna inställningar på din TV. Kanalsökningen/återställningen bör dock göras först efter ändringen den 31.8 för att fungera. Du behöver alltså vänta tills kanalerna eventuellt inte syns längre.

Behöver jag HD-utrustning?

För att i fortsättningen kunna se de nationella kanalerna på plats 1–20 behöver du ha en så kallad Full HD eller HD Ready TV. Ifall du har en extern digitalbox behöver även den stöda HD-sändningar.

Även om din TV inte stöder HD-kanaler, kan du fortfarande se de gamla SD-kanalerna precis som tidigare, med den skillnaden att du efter den 31.8 istället hittar dem på kanalplats 21–40. Inga kanaler försvinner i och med denna ändring, de byter endast plats.

TV-apparater, kortläsare och annan utrustning som behövs för att i kunna se kvalitativa HD-sändningar kan köpas via våra Multitronic|JNT-butiker i Jakobstad och Vasa.

SD och HD – vad är det?

SD är en förkortning av engelskans Standard Definition och är ett standardformat som TV-sändningarna haft i långa tider. HD är en förkortning av High Definition och betyder skarpbildsformat.

Högupplöst TV utvecklas för att skapa en klarare och skarpare bild, en rikare färgvärld och ett bättre ljud. HD ger med andra ord en helt annan TV-upplevelse och fördras numera av allt fler tittare. Också bland annat Yles TV-program har redan i många år producerats i HD-kvalitet.

Har du frågor?

Vi ber dig vänligen läsa igenom denna informationssida noga. Ifall du har en fråga som inte besvaras i texten, är du välkommen att kontakta vår kundtjänst. Observera att vår kundtjänst kommer att vara hårt belastad dagarna kring den 31.8 p.g.a. kanalplatsbytet. Vi ber om förståelse på förhand, och beklagar att svarstiderna kan vara längre än normalt.

Behöver du hjälp med kanalsökningen?

Om du behöver hjälp med kanalsökningen kan du beställa tjänsten via vår kundtjänst. Vår egen montör kommer då hem till dig vid avtalad tidpunkt och ser till att din TV fungerar som den ska. JNT fakturerar dig 35 euro för denna tjänst.

Du når vår kundtjänst på:

Förinställda kanalplatser efter den 31.8.2021:

HD-kanaler på plats 1–20
1 Yle TV 1 HD
2 Yle TV 2 HD
3 MTV3 HD
4 Nelonen HD
5 Yle Teema & Fem HD
6 Sub HD
7 TV5 HD
8 Liv HD
9 Jim HD
10 Kutonen HD
11 TLC HD
12 FOX HD
13 AVA HD
14 Hero HD
15 Alfa TV HD
16 Frii HD
17 Paramount Network HD
18 INEZ HD
19 National Geographic HD
20

SD-kanaler på plats 21–40
21 Yle TV 1
22 Yle TV 2
23 MTV3
24 Nelonen
25 Yle Teema & Fem
26 Sub
27 TV5
28 Liv
29 Jim
30 Kutonen
31 TLC
32 FOX
33 AVA
34 Hero
35 Alfa TV
36 Frii HD
37 Paramount Network
38 National Geographic

Tips – Om du har en TV som tillåter valfri numrering kan du efter ändringen plocka om kanalerna i den ordning du själv vill.