Kansalliset kanavat vaihtavat paikkaa 31.8.2021

Koska HD-kanavien tarjonta lisääntyy jatkuvasti, tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto (FiCom ry) on sopinut yhdessä suomalaisten tv-operaattoreiden kanssa, että perinteiset SD-kanavat, jotka ovat nyt kanavapaikoilla 1–20, vaihtavat paikkaa HD-kanavien kanssa, jotka ovat tällä hetkellä kanavapaikoilla 21–40. Muutos tapahtuu tiistaina 31.8.2021 alkaen kello 10.00 ja koskee kaapeli-tv:tä koko Suomessa. Mikään kanava ei poistu tämän muutoksen myötä, vaan ainoastaan paikat vaihtuvat. Juuri muutoksen aikana TV-kuva voi kuitenkin kadota useita tunteja.

Muutos ei koske ruotsalaisia eikä muita kanavia, jotka löytyvät edelleen kanavapaikasta 41 eteenpäin.

Mitä toimia minulta edellytetään?

Osa TV-vastaanottimista hakee uudet kanavapaikat automaattisesti. Siinä tapauksessa sinun tulee vain kiinnittää huomiota, kun TV pyytää asentamaan päivityksen 31.8. tai myöhemmin. Lue läpi päivityksen sisältö ja hyväksy/asenna päivitys.

Mikäli televisiosi sen sijaan ei hae kanavapaikkoja automaattisesti, sinun tulee suorittaa kanavahaku. Joissakin tapauksissa televisioon tulee suorittaa niin sanottu tehdasasetusten palautus ennen kanavahakua. Toiminnot löytyvät useimmiten televisiosi yleisistä asetuksista. Kanavahaku/palautus tulee kuitenkin suorittaa vasta muutoksen jälkeen 31.8., jotta se toimii. Sinun on siis odotettava siihen asti, kunnes kanavat eivät mahdollisesti enää näy.

Tarvitsenko HD-laitteen?

Nähdäksesi vastakin kansalliset kanavat paikoilla 1–20, tarvitset niin sanotun Full HD tai HD Ready TV:n. Mikäli sinulla on ulkoinen digiboksi, myös sen on tuettava HD-lähetyksiä.

Vaikkei televisiosi tukisikaan HD-kanavia, voit edelleen katsella vanhoja SD-kanavia entiseen tapaan, mutta ainoa ero on, että 31.8.2021 jälkeen löydät ne kanavapaikoilta 21–40. Mikään kanava ei poistu tämän muutoksen myötä, vaan ainoastaan paikat vaihtuvat.

TV-vastaanottimia, kortinlukijoita ja muita laitteita, joita tarvitaan laadukkaiden HD-lähetysten katsomiseen, voi ostaa Multitronic|JNT-liikkeistämme Pietarsaaresta ja Vaasasta.

SD ja HD – mitä se tarkoittaa?

SD on lyhenne englanninkielisistä sanoista Standard Definition, ja se on perusformaatti, jota TV-lähetyksissä on käytetty pitkään. HD on lyhenne sanoista High Definition ja merkitsee teräväpiirtoformaattia.

Teräväpiirtotelevisiota kehitetään selkeämmän ja kirkkaamman kuvan, eloisamman värimaailman ja paremman äänen mahdollistamiseksi. HD tuo siis mukanaan aivan uudenlaisen TV-kokemuksen ja saavuttaa nykyisin yhä enemmän katsojia. Esimerkiksi kaikki Ylen ohjelmat on jo usean vuoden ajan toteutettu HD-laatuisina.

Onko sinulla kysyttävää?

Luethan kyseisen tiedotteen huolellisesti läpi. Mikäli sinulla on jotakin kysyttävää, mihin tekstistä ei löydy vastausta, voit vapaasti ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Huomaathan, että asiakaspalvelumme tulee ruuhkautumaan kyseisinä päivinä ennen ja jälkeen 31.8. kanavapaikkojen vaihdoksesta johtuen. Toivomme ymmärrystä ja pahoittelemme, että vastausajat ovat silloin normaalia pidempiä.

Tarvitsetko apua kanavahaussa?

Mikäli tarvitset apua kanavahaussa, voit tilata palvelun asiakaspalvelustamme. Oma asentajamme tulee kotiisi sovittuna ajankohtana ja varmistaa, että televisiosi toimii oikein. JNT laskuttaa palvelusta 35 euroa.

Tavoitat asiakaspalvelumme täältä:

Esiasetetut kanavapaikat 31.8.2021 jälkeen:

HD-kanavat paikoilla 1-20
1 Yle TV 1 HD
2 Yle TV 2 HD
3 MTV3 HD
4 Nelonen HD
5 Yle Teema & Fem HD
6 Sub HD
7 TV5 HD
8 Liv HD
9 Jim HD
10 Kutonen HD
11 TLC HD
12 FOX HD
13 AVA HD
14 Hero HD
15 Alfa TV HD
16 Frii HD
17 Paramount Network HD
18 INEZ HD
19 National Geographic HD
20

SD-kanavat paikoilla 21–40
21 Yle TV 1
22 Yle TV 2
23 MTV3
24 Nelonen
25 Yle Teema & Fem
26 Sub
27 TV5
28 Liv
29 Jim
30 Kutonen
31 TLC
32 FOX
33 AVA
34 Hero
35 Alfa TV
36 Frii HD
37 Paramount Network
38 National Geographic

Vinkki – Mikäli televisiosi mahdollistaa kanavien vapaan numeroinnin, voit muutoksen jälkeen asettaa ne itse haluamaasi järjestykseen.