Låt inte tjuven skimma ditt bankkort

Liten summa – ingen pin

För några år sedan började bankerna lanserat kontaktlösa kort och alla som uppdaterat sitt bankkort sedan dess har blivit utrustade med ett kontaktlöst kort. Med ett kontaktlöst kort behöver du inte dra eller chippa kortet då du betalar summor under 25€, du behöver inte heller ange din pin-kod. Genom att placera kortet någon centimeter från kortläsaren i affären görs betalningen trådlöst. I praktiken fungerar det så att i kortets RFID-chip (radiofrekvensidentifiering) finns kortets information lagrad och med hjälp av radiovågor och NFC-teknik (Near Fields Communication) läses informationen av vid en betalning. Detta är mycket användarvänligt och enkelt men det bjuder även in tjuven.

 

2000-talets ficktjuvar ägnar sig åt skimming

Skimming är en term som används för att beskriva illegal kopiering av kortdata. Bedragare kan nämligen med hjälp av rätt sorts utrustning, samla in kortuppgifter trådlöst. Hjälpmedlet som används är en typ av scanner, som man med relativt enkla medel och lite kunskap, kan bygga på egen hand. Det finns olika starka scanners, i vissa fall behöver bedragaren vara några centimeter från kortet medan vissa scanners fungerar på flera meters håll. Bedragaren behöver därmed inte ha fysisk kontakt med kortet och offret märker sällan att hen blivit bestulen, innan pengar saknas från kontot. Det är kortets okrypterade information som bedragare kommer åt med hjälp av scannern, det vill säga kortnummer, kortets utgångsdatum och vilket kort det är frågan om (t.ex. Visa eller Mastercard). 

CVC-koden som hittas på baksidan av kortet, får bedragaren däremot inte tag på med hjälp av en scanner och därmed kommer bedragaren inte åt att handla på de internetsidor som kräver CVC-kod. CVC-koden krävs på de flesta sidor men det finns givetvis också en hel del internetsidor där koden inte efterfrågas, i dessa fall kan bedragaren komma åt ganska stora summor pengar. Denna typ av bedrägerier är inte jättevanliga i Finland ännu, mer vanliga är bedrägerierna i länder där närbetalningssumman är högre än 25€. Maxsumman för närbetalning varierar från land till land, maxgränsen 25€ gäller i Finland.

 

Hur skydda jag mitt kort?

Det har börjat dyka upp en hel del produkter på marknaden, så som kortfodral, telefonskal och plånböcker, som blockerar RFID-signalen. Dessa produkter kan man köpa för att hindra bedragare från att komma åt uppgifterna. Man kan även använda sig av en korthållare i metall, metall blockerar nämligen radiovågor. Har man ingen korthållare i metall, kan man också konstruera ett eget kortfodral med hjälp av aluminiumfolie och lite fantasi.

I Multitronic | JNT butiken i både Jakobstad och Vasa finns RFID-skydd till salu. Du kan även beställa via Multitronic.fi. Se t.ex. dessa produkter från Ögon och Wave.