Lösenordsbytardagen

Kanelbullens-dag i all ära men nu ska vi göra er varse en dag som får alldeles för lite uppmärksamhet och som många kanske helt saknar kunskap om. Den 1.2 uppmärksammas nämligen den årliga lösenordsbytardagen i USA. Medan svenskarna uppmärksammar temat redan i januari, saknar vi i Finland helt en egen lösenordsbytardag. Vi vill därför passa på och berätta lite mer om detta tema, som givetvis är lika viktigt för oss här i Österbotten, som i övriga världen.

Inloggningsuppgifter läcker ut

Nu som då hör man om inloggningsuppgifter som läckt ut eller konton som blivit kapade, listan på företag och myndigheter som råkat ut för detta är lång och dessa attacker sker med jämna mellanrum. Många tänker att läckorna och kapningarna sker ute i den stora vida världen, men även här i våra trakter, finns det faktiskt de, som råkat ut för diverse kontokapningar. Plötsligt är ett halvt liv av minnen borta eller också ligger företagskontot på Instagram, med många tusen följare, i någon annans händer. Lösenordbytardagens uppgift är att påminna oss om att byta lösenord till våra olika internetkonton mellan varven. Detta är viktigt eftersom det faktiskt händer att lösenordsuppgifter läcker ut.

Det är inte ovanligt att människor använder samma lösenord för alla sina internetkonton. Många upplever att det är omöjligt att komma ihåg en massa olika lösenord och väljer därför, för enkelhetens skull, samma lösenord som tidigare. Detta gör det dessvärre ännu lättare att få tillgång till människors hela liv. På grund av en enda läcka, kan kontokaparna få tillgång till alla dina internetkonton. Var därför extra noggrann med lösenordet till din e-post. E-postadressen används i många fall som användarnamn på olika internetsidor och därmed räcker det med att någon knäcker e-postens lösenord, för att sedan via den komma åt att återställa en massa lösenord, som är kopplade till den e-postadressen.

Världens sämsta lösenord

NordPass är ett danskt bolag som utvecklar programvara för lösenordshantering och de har gjort en kartläggning av de vanligaste och sämsta lösenorden i 50 länder. Bolaget fick konstatera att lösenordsanvändningen i de olika länderna inte skiljer sig desto mera från varandra och människor tenderar att vara lata och använda lösenord som går snabbt att skriva och som är lätta att komma ihåg.

Här kommer listan på de 10 vanligaste lösenorden enligt NordPass undersökning:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. 12345
 4. qwerty (”ordet” som bildas på den översta tangentbordsraden, från vänster räknat)
 5. password
 6. 12345678
 7. 111111
 8. 123123
 9. 1234567890
 10. 1234567

Finlands 10-i-top ser ut enligt följande:

 1. 123456
 2. 12345
 3. salasana
 4. qwerty
 5. perkele
 6. 123456789
 7. salasana1
 8. paska123
 9. 12345678
 10. kakka123

Svenskarna gillar att använda sig av hälsningsord i lösenorden. Här följer de tre vanligaste svenska lösenorden samt några till som platsat på svenskarnas top 20.

1. 123456
2. 123456789
3. Hejsan
5. qwerty
6. hejhej
10. abc123
12. hejsan123
14. bajskorv
16. sommar
19. dinmamma
20. fotboll

Hur väljer man ett bra lösenord

Bra lösenord är svåra att gissa sig till och svåra att upptäcka med lösenordsknäckare, men de är också lätta för användaren att komma ihåg. De verktyg som används för att knäcka lösenord är designade att använda typiska mönster med hjälp av vanliga ord i det aktuella landet. Programmen tar också i beaktande de vanligaste lösenorden och lösenord som tidigare läckt ut.

I dagens läge finns det en hel drös med diverse lösenordshanterare som skapar starka lösenord som man som användare inte behöver komma ihåg. Om du använder en sådan, rekommenderar vi att du kollar upp att din lösenordshanterare verkligen är ett säkert val. Det har hänt att lösenordshanterare blivit utsatta för attacker och det är därför bra att kolla upp om den lösenordshanterare man använder, finns med bland dessa.

Det gäller alltså att tänka till då man väljer sitt lösenord, håll det privat och kombinera gärna stora och små bokstäver, siffror och specialtecken på ett sådant sätt att det känns logiskt för dig. Här kan man tänka hur som helst, favoritlåt kombinerat med utgivningsår, favoritfilm kombinerat med specialtecken, färger, händelser, minnen, barndomsadress, datum etc. Det finns oändligt många alternativ men tänk också på att du helst skall komma ihåg lösenordet efter att du skapat det.

Det finns olika mätare på nätet med vilka man kan prova om det egna lösenordet är bra eller inte. Om du överväger att prova en sådan, tänk på att du i så fall delar med dig av ditt tilltänka lösenord med en tredje part. Det skulle vi inte rekommendera.

Att byta lösenord alltför ofta blir lätt förvirrande. En bra riktlinje är att byta lösenord en till två gånger per år.

Multifaktorautentisering

Multifaktorautentisering, även kallat tvåvägsverifiering, anses vara ett betydligt säkrare sätt att bevisa sin identitet på internet. Detta används av bland annat banker och myndigheter och går ut på att man presenterar flera olika bevis för sin identitet, så som ett lösenord kombinerat med ett kreditkort, fingeravtryck eller verifikationskod via SMS. Bankerna kräver i många fall att man både har inloggningsuppgifterna till banktjänsten och en Mobil Bank-ID-applikation på sin mobiltelefon, som i sin tur kräver PIN-kod. I de fall du har möjlighet, välj gärna multifaktorautentisering i stället för ett enda lösenord, oberoende hur bra lösenordet än må vara.