Salasanan vaihto päivä

Nyt haluamme tehdä sinut tietoiseksi päivästä, joka saa aivan liian vähän huomiota ja josta monet ihmiset saattavat olla täysin tietämättömiä. Helmikuun 1. päivänä Yhdysvalloissa vietetään nimittäin vuosittaista salasanojen vaihtopäivää. Ruotsalaiset juhlivat teemaa jo tammikuussa, mutta meillä Suomessa ei ole lainkaan omaa salasananvaihtopäivää. Haluaisimme siksi käyttää tilaisuutta hyväksemme ja kertoa sinulle hieman enemmän tästä aiheesta, joka on tietenkin yhtä tärkeä meille täällä Pohjanmaalla kuin muualla maailmassa.

Kirjautumistiedot vuotavat

Aina silloin tällöin kuulemme vuotaneista tunnistetiedoista tai kaapatuista tileistä ja luettelo yrityksistä ja viranomaisista joihin hyökkäykset ovat kohdistuneet on pitkä, ja näitä hyökkäyksiä tapahtuu säännöllisesti. Monet luulevat, että vuodot ja kaappaukset tapahtuvat vain muualla, mutta jopa täällä meidän alueellamme on niitä, jotka ovat joutuneet erilaisten tilikaappausten uhreiksi. Yhtäkkiä elämäsi muistot ovat poissa tai yritystili Instagramissa, jolla on useita tuhansia seuraajia, on jonkun muun käsissä. Salasanojen vaihtopäivän tarkoituksena on muistuttaa meitä vaihtamaan internet-tileillemme salasanat silloin tällöin. Tämä on tärkeää, koska salasanatiedot saattavat päätyä vääriin käsiin.

Ei ole harvinaista, että ihmiset käyttävät samaa salasanaa kaikilla internettileillään. Monien mielestä on mahdotonta muistaa monia erilaisia salasanoja, ja siksi he valitsevat yksinkertaisuuden vuoksi saman salasanan kuin ennenkin. Valitettavasti tämä helpottaa entisestään pääsyä ihmisten koko elämään. Yhden ainoan vuodon vuoksi kaappaajat voivat päästä käsiksi kaikkiin internettileihisi. Ole erityisen varovainen sähköpostisalasanan kanssa. Monissa tapauksissa sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjätunnuksena useilla Internet-sivustoilla, joten riittää, että joku murtaa sähköpostin salasanan päästäkseen käsiksi lukuisiin kyseiseen sähköpostiosoitteeseen liittyviin salasanoihin.

Maailman huonoimmat salasanat

NordPass, tanskalainen yritys, joka kehittää salasanojen hallintaohjelmistoja, on kartoittanut 50 maan yleisimmät ja huonoimmat salasanat. Yritys havaitsi, että salasanojen käyttö eri maissa ei poikkea kovin paljon toisistaan ja että ihmiset ovat yleensä laiskoja ja käyttävät salasanoja, jotka ovat nopeita kirjoittaa ja helppoja muistaa.

Tässä on luettelo 10 yleisimmästä salasanasta NordPass-tutkimuksen mukaan:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. 12345
  4. qwerty (”sana”, joka muodostuu näppäimistön ylimmällä rivillä vasemmalta lukien).
  5. salasana
  6. 12345678
  7. 111111
  8. 123123
  9. 1234567890

Suomen top 10 näyttää tältä:

  1. 123456
  2. 12345
  3. salasana
  4. qwerty
  5. perkele
  6. 123456789
  7. salasana1
  8. paska123
  9. 12345678
  10. kakka123

Ruotsalaiset käyttävät salasanoissa mielellään tervehdyksiä. Tässä ovat kolme yleisintä ruotsalaista salasanaa ja muutama muu, joka on päässyt ruotsalaisten top 20:een.

1. 123456
2. 123456789
3. Hejsan
5. qwerty
6. hejhej
10. abc123
12. hejsan123
14. bajskorv
16. sommar
19. dinmamma
20. fotboll

Miten valita hyvä salasana

Hyviä salasanoja on vaikea arvata ja salasanamurtajien vaikea havaita, mutta käyttäjän on myös helppo muistaa ne. Salasanojen murtamiseen käytettävät työkalut ovat suunniteltu käyttämään tyypillisiä malleja, joissa käytetään kyseisen maan yleisiä sanoja. Ohjelmat ottavat myös huomioon yleisimmät salasanat, ja salasanat, jotka ovat vuotaneet aiemmin.

Nykyään on olemassa lukuisia salasanahallintaohjelmia, jotka luovat vahvoja salasanoja, joita käyttäjien ei tarvitse muistaa. Jos käytät sellaista, suosittelemme tarkistamaan, että salasanahallintaohjelma on oikeasti turvallinen valinta. Salasanahallintaohjelmiin on hyökätty, joten on hyvä tarkistaa, onko käyttämäsi salasanahallintaohjelma yksi niistä.

Mieti tarkkaan, kun mietit sinulle sopivaa salasanaa, pidä se yksityisenä, yhdistä isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä tavalla, joka on sinulle looginen. Salasanaa valitessasi voit miettiä monella eri tavalla ja keksiä eri yhdistelmiä, jotka jäävät sinulla helposti mieleen. Salasana voi olla lempikappale yhdistettynä julkaisuvuoteen, lempielokuva yhdistettynä erikoismerkkeihin, väri, tapahtuma elämässäsi, muisto, lapsuuden osoite, päivämäärä jne. Vaihtoehtoja on loputtomasti, mutta muista myös, että haluat muistaa salasanan sen luomisen jälkeen.

Verkossa on erilaisia mittareita, joilla voit testata, onko oma salasanasi hyvä vai ei. Jos harkitset sellaisen käyttämistä, muista, että jaat aiotun salasanasi kolmannen osapuolen kanssa. Emme suosittele tätä.

Salasanojen vaihtaminen liian usein voi olla sekavaa. Hyvä ohje on vaihtaa salasana kerran tai pari vuodessa.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen

Kaksivaiheista tunnistautumista pidetään turvallisena tapana todistaa henkilöllisyys internetissä. Sitä käyttävät esimerkiksi pankit ja valtion virastot ja siihen liittyy useiden henkilöllisyystodistusten esittäminen, kuten salasana yhdistettynä luottokorttiin, sormenjälkeen tai tekstiviestillä saatuun tarkistuskoodiin. Monissa tapauksissa pankit vaativat, että sinulla on sekä pankkipalvelun kirjautumistiedot että Mobile Bank ID -sovellus matkapuhelimessasi, joka puolestaan vaatii PIN-koodin. Valitse mahdollisuuksien mukaan mieluummin monitekijätodennus kuin yksi salasana, vaikka salasana olisi kuinka hyvä tahansa.