PlayStation 4 får Virtual Reality (VR) till hösten

PlayStation 4 får Virtual Reality (VR) till hösten

 

Det är tydligt att virtual reality är grejen alla pratar om på årets Game Developers Conference i San Francisco. Inte konstigt då att Sony i veckan passade på att släppa både pris och datum för sitt kommande vr-headset, Playstation VR. Headsetet kommer att släppas i oktober i år och priset är satt till 399€. Det är 200 euro mindre än konkurrenten Oculus Rift som släpps senare i mars och hälften av priset för HTC Vive som dyker upp i april. 

 Virtual reality

Det kan på förhand därför låta som att virtual reality-kriget är över innan det börjat men situationen har i själva verket bara blivit mer komplicerad. Sonys Playstation VR är mycket riktigt billigare. Det företaget dock väntade med att säga är att för att använda Playsation VR så behövs också Playstation Camera – ett tillbehör som inte inkluderas med Playstation VR utan behöver köpas separat. Tillbehöret säljs för cirka 70 €. Därmed inte sagt att Playstation VR fortfarande blir billigare än konkurrenterna. Medan VR-headset som Oculus Rift kräver ordentliga datorer för att använda så fungerar Playstation VR direkt med en Playstation 4 som kostar betydligt mindre än en kraftfull PC.

 

https://youtu.be/cw6x80Qdzak

 

 Virtual reality

Trots det förhållandevis låga priset menar samtidigt många kritiker att Sony missade VR-tåget så snart de började fokusera på Playstation 4. Oculus Rift och HTC Vive må båda vara dyrare men har samtidigt betydligt bättre hårdvara och är på en öppen pc-plattform medan Sony är låsta till sin Playstation 4.

 

 

Ett alternativ till dessa, visserligen mera tekniska lösningar, är att testa på JNT:s egen VR variant som fås till ett betydligt förmånligare pris. Produkten bygger på Googles Cardboard glass och har tagits fram av JNT tillsammans med Oravais företaget Orapac.

 

 JNT Virtual reality

 

I den här versionen använder man mobilen inne i ”glasögonlådan” och kör VR -spel och -program som finns att ladda ner från Google Play eller från App Store. Glasögonen säljs på JNT för 19,90€