Skydda dina barn online

Även om barn i dag är uppvuxna i en digital värld har de oftast ingen kunskap om hur man använder webben på ett säkert sätt. Det är därför föräldrarnas ansvar att skydda, vägleda och lära dem hur man surfar tryggt. Färdigheterna skyddar barnen från online världens mörka sida — olämpligt innehåll, cybermobbning, skärmberoende och cyberhot.

Digitalt föräldraskap innebär att du sätter gränser, vägleder och stöttar dina barn. Uppmuntra till en öppen kommunikation och var en bra förebild. Förklara varför du sätter vissa regler. Försäkra dig om att dina barn förstår att de kan och bör prata om skrämmande eller upprörande saker som de kanske stöter på online, utan att de behöver oroa sig för problem.

Ibland låtsas personer på nätet vara någon de inte är och barn behöver givetvis upplysas om detta. Påminn ofta dina barn om att aldrig dela med sig av bilder och personlig information så som telefonnummer, bostadsort eller den egna skolans namn till främlingar på nätet.

Respektera åldersgränserna

Sociala medietjänster använder åldersbegränsningar av en anledning, så tänk efter noga om du bestämmer dig för att inte följa dem. Uppmana dina barn och ungdomar att behandla andra med respekt på nätet och vara snäll mot andra i chattar och kommentarsfält.

Smidiga verktyg för föräldrakontroll

Ett smidigt och effektivt sätt att begränsa skärmtid, filtrera innehåll och skydda dina barn online är att använda F-Secures föräldrakontroll. Denna funktion ingår i F-Secure Total -licenserna. Du kan använda samma profil på olika enheter, fjärrhantera reglerna och använda samma app för hela familjen. I funktionen ingår:

  • Övervakning av skärmtid. Överdriven skärmtid kan leda till fysisk inaktivitet, skärmberoende och sömnproblem. Kom överens om lämplig skärmtid för vardagar och helger tillsammans med ditt barn, och ställ in de tillåtna skärmtiderna via föräldrakontroll-funktionen.
  • Filtrering av olämpligt webbinnehåll. För att skydda ditt barn mot opassande innehåll kan du använda automatisk innehållsfiltrering. Med föräldrakontroll-funktionen kan du blockera webbplatser och filtrera bort sexuellt innehåll och andra oönskade innehållskategorier från sökresultaten på dina barns enheter.
  • Kontroll av appinstallationer. Vill du tillåta dina barn att installera appar utan din tillåtelse? För avslappnade regler vad gäller nedladdning av spel och inköp i appar kan leda till otrevliga överraskningar på ditt konto. Det kan också leda till att barn laddar ned appar som inte är lämpliga för deras ålder. Det är enkelt att granska installationer i föräldrakontroll­funktionen.

F-Secure Total skyddar dessutom dina barns enheter mot skadliga program och virus om de av misstag laddar ner infekterade filer eller klickar på skadliga länkar. När familjen reser utomlands kan ni med VPN, som ingår i Total-paketet, komma åt streamingtjänster och -serier som är begränsade till Finland. Med VPN surfar ni även säkert på offentliga Wi-Fi-nät, som till exempel på flygplatsens och hotellets trådlösa internet.

Läs F-Secures 7 säkerhetstips för barn – en lättförståelig artikel om hur du tar upp detta viktiga ämne med barn och ungdomar.

Beställ F-Secure TOTAL

Just nu får du -50% rabatt på F-Secure Total de två första månaderna. Erbjudandet gäller F-Secure Total med licenser för 2, 3, 5 och 10 enheter.

Ordinariepris:
F-Secure TOTAL 2 (två enheter): 4,90 €/mån.
F-Secure TOTAL 3 (tre enheter): 6,90 €/mån.
F-Secure TOTAL 5 (fem enheter): 8,90 €/mån.
F-Secure TOTAL 10 (tio enheter): 13,90 €/mån.

F-Secure Total innehåller bl.a. följande egenskaper:

Säkerhet – Skydda dina enheter mot virus och ransomware och skydda dina pengar online.
✓ Antivirus
✓ Surf- och nätbankskydd
✓ Föräldrakontroller

Sekretess (inkl. VPN) – Kryptera din anslutning, stoppa hackare, onlinespårning och surfa säkert på offentliga Wi‑Fi-nätverk.
✓ Sekretesskydd
✓ Wi‑Fi-skydd
✓ Virtuell plats

Identitetsskydd – Lagra dina lösenord i ett säkert valv och övervaka dina personuppgifter online.
✓ Online­övervakning av identitet
✓ Hjälp vid identitetsstöld
✓ Lösenords­hanterare (gäller ej F-Secure Total 1)