Varning!

Lurendrejare är ständigt i farten och använder både e-post, telefonsamtal och sms för att försöka lura till sig din personliga information.

De som skickar nätfiskemedelanden försöker på olika sätt lura mottagaren att ge ut användarnamn och lösenord. Meddelandet kan se ut på olika sätt, och det ser ofta helt legitimt ut. Ett nätfiskemeddelande kan se ut t.ex. som en fil från banken, eller som ett tekniskt utskick från en supportavdelning. I meddelandet finns ofta hot om att någon funktion slutar fungera om man inte följer råden genast.

Kom ihåg att bara öppna och fylla i säkra meddelanden och länkar. Användarnamn och lösenord, eller kreditkortsnummer, ska man inte ge till utomstående. Ett seriöst företag frågar inte efter lösenord via e-post, eller per telefon. Det går alltid att söka reda på ett säkert kontaktnummer till kundbetjäningen hos företaget och fråga mer, om man är osäker på någon e-post.

Skydda din dator, mobil och surfplatta och surfa säkert genom att skaffa F-Secure Safe. Dataskyddsprogrammet skyddar effektivt mot virus och andra säkerhetshot.