Det finns två saker som gått som en röd tråd genom Nina Riskas karriär på JNT – människor och marknadsföring.
Från sommarjobb i kundtjänsten till chef för konsument- och husbolagstjänster och medlem i ledningsgruppen. Nina Riskas karriär inom JNT har hela vägen känts naturlig.
– Jag har alltid tyckt om att jobba med människor och trivdes från första stund bra i kundbetjäningen. Efter ett tag fick jag mer ansvar och blev så småningom förman för kundbetjäningen och senare bolagets första marknadsföringskoordinator.
Det ena ledde till det andra och i dag är Nina Riska chef för ett team på 14 personer. Till hennes uppgifter hör att leda konsumentavdelningen med försäljning, kundtjänst och marknadsföring. En vanlig dag på jobbet kan handla om att sitta framför datorn och gå igenom siffror och matcha dem mot företagets långsiktiga målsättningar, medan andra dagar är fyllda av möten kring marknadsföringsstrategier eller personalfrågor.
– Det bästa med mitt arbete är att det är så varierande. Det är sällan två dagar är likadana, och det är något jag uppskattar. Konsumentsidan har alltid varit min grej, jag trivs med kunder och människor.
Nina Riska studerade vid Svenska handelshögskolan i Vasa när hon fick sommarjobb på JNT. ICT-branschen var inget hon drömt om, men hon märkte snabbt att hon trivdes så pass bra att studierna byttes ut mot heltidsjobb – ett val hon inte ångrat.
– En sak jag uppskattar med JNT är möjligheten att utvecklas och att gå vidare inom organisationen. Jag är själv ett bra exempel på att man inte behöver vara speciellt tekniskt kunnig för att jobba här. Huset är fullt av experter, så jag behöver inte kunna allt, men däremot behöver jag ha koll på den grundläggande tekniken och en förståelse för hur allt fungerar ur ett kundperspektiv.

Bild: Från fasta telefoner och ADSL-modem till anslutningar som mäts i giga – under Nina Riskas tid på JNT har det skett en stor teknisk utveckling
Med det sagt har Nina under årens lopp lärt sig mycket och samlat på sig en hel del kunskap, både via erfarenheter och kurser och utbildningar. Den senaste kompetenshöjningen var en examen inom ledarskap och företagsledning via YA.
– Ledarrollen handlar precis som kundbetjäning om människor. Jag tycker om att inspirera andra och jag uppskattar att vi inte har några strikta hierarkier, utan att allas åsikt är viktig. Vi diskuterar oss fram till saker, och vågar be om hjälp om det är något man inte förstår.
Hon säger att den snabba utvecklingen kräver att man hela tiden är skärpt och redo att lära sig nya saker. IT-branschen är väldigt mansdominerad, men Nina Riska känner att hon alltid har hört hemma – trots att hon ofta är enda kvinnan i rummet.
– Men visst skulle det vara roligt att se fler tjejer med tekniska utbildningar, de behövs i branschen. Just nu är cirka 75 procent män och på olika utbildnings- och rekryteringsmässor är det ofta killarna som flockas kring vår monter. Men vi har faktiskt nyligen anställt vår första kvinnliga IT-expert.
För Ninas del balanseras arbetslivet av en aktiv fritid. Flextiden gör att hon får pusslet att fungera trots att det i familjen finns tre idrottande döttrar, två hundar och två hus att ta hand om – egnahemshuset i Larsmo och stugan i Lappland.
– Min mormor och morfar hade ett hus i Lappland, så jag är uppvuxen med att tillbringa alla lov där, och för sju år sedan byggde vi ett eget hus i Äkäslompolo. För mig innebär Lapplandsluften den bästa avkopplingen. När vi kommer dit sjunker axlarna och det är lätt att glömma vardagsstressen.
Och om man jobbar på JNT har man förstås tillgång till den senaste tekniken och utrustningen i fråga om distansarbete, så även om Lappland mest är fritid, händer det också att Nina jobbar på distans från stugan i Äkäslompolo. En flexibilitet hon verkligen uppskattar.
Nina Riska
Vem: Chef för konsument- och husbolagstjänster.
Bakgrund: Har studerat marknadsföring på Svenska handelshögskolan i Vasa.
Gillar att: Huset i Äkäslompolo är vårt ställe på jorden. Här trivs vi och tillbringar det mesta av tiden ute i naturen. På hemmaplan kretsar fritiden kring döttrarnas friidrottsintresse, hundarna och trädgården. Så försöker jag hinna träna själv också.
Det bästa med JNT: Att varje arbetsdag bjuder på något intressant, och att jag haft möjligheten att utvecklas.