Ethän anna varkaan kopioida pankkikorttiasi

Pieni summa – ei tunnuslukua

Muutama vuosi sitten pankit toivat markkinoille lähiluettavan pankkikortin ja kaikki, jotka ovat saaneet uuden kortin tuon jälkeen, ovat saaneet käyttöönsä lähimaksukortin. Lähimaksukortilla sinun ei tarvitse käyttää korttia maksupäätteessä, kun maksat alle 25€ maksuja. Sinun ei myöskään tarvitse näppäillä tunnuslukuasi. Maksu menee langattomasti, kun viet korttisi noin sentin päähän kaupan kortinlukijasta. Käytännössä korttisi tiedot luetaan maksaessasi radioaaltojen ja NFC-tekniikan (Near Fields Communication) avulla. Kortissa on RFID-tunnistin (radiotaajuinen etätunnistin), johon korttisi tiedot on varastoitu. Tämä on hyvin käyttäjäystävällistä ja helppoa, mutta antaa myös varkaalle mahdollisuuden.

 

2000-luvun taskuvaras kopioi

Skimmaus tarkoittaa korttitietojen laitonta kopiointia. Huijari voi nimittäin oikeilla laitteilla kopioida korttitietoja langattomasti. Apuvälineenä käytetään eräänlaista skimmauslaitetta, jonka voi itse tehdä suhteellisen helpoilla välineillä ja vähäisellä osaamisella. Skimmauslaitteet ovat teholtaan erilaisia, joissain tapauksissa huijarin on oltava muutaman sentin päässä kortista, kun taas jotkut skimmauslaitteet toimivat usean metrin päästä. Huijarin ei siten tarvitse olla fyysisesti lähellä korttia, ja siksi uhri harvemmin huomaa tulleensa ryöstetyksi ennen kuin rahat katoavat tililtä. Huijari pääsee skimmauslaitteella käsiksi kortin salaamattomaan tietoon, eli kortin numeroon, viimeisen voimassaolopäivän ja millaisesta kortista on kyse (esim. Visa tai Mastercard).

Kortin takana olevaa CVC-numeroa huijari ei kuitenkaan saa selville tällaisella skimmauslaitteella ja siten hän ei voi käyttää korttia internetsivuilla, jotka edellyttävät CVC- numeroa. CVC- numeroa edellytetään useimmilla sivuilla, mutta luonnollisesti on myös paljon sivuja, jossa numeroa ei kysytä, ja näissä tapauksissa huijari voi saada käsiinsä varsin suuria summia. Tällaiset huijaukset eivät vielä ole erityisen tavallisia Suomessa, tavallisempia ne ovat maissa, joissa lähimaksusumma on enemmän kuin 25€. Lähimaksun maksimisumma vaihtelee eri maissa, Suomessa se on 25€.

 

Miten suojaan korttini?

Markkinoille on ilmestynyt erilaisia tuotteita, kuten korttikoteloita, puhelimen kuoria ja RFID-signaalilta suojaavia lompakoita. Näillä tuotteilla voi estää huijareita pääsemästä käsiksi tietoihin. Voi myös käyttää metallisia korttikoteloita, metalli nimittäin torjuu radioaaltoja. Mikäli käytettävissä ei ole metallista korttikoteloa, voi sellaisen tehdä myös itse alumiinifoliota ja mielikuvitusta apuna käyttäen.

Pietarsaaren ja Vaasan Multitronic | JNT kaupassa on RFID-signaalia suojaavia koteloita myytävänä.Voit myös tilata multitronic.fi kautta. Katso esim. Ögon-tuotteet ja Wave RFDI-suoja.