IT-arkkitehti Sami suunnittelee toimintavarmoja dataverkkoratkaisuja

JNT:llä työskentelevä IT-arkkitehti Sami Laihorinne suunnittelee asiakasyrityksille toimivia ja tietoturvallisia dataverkkoja. Laihorinne toimii linkkinä asiakasyrityksen liiketoiminnan tarpeiden sekä teknisten ratkaisujen välillä.

— Käytännössä teen kartoituksia ja suunnitelmia asiakasyritysten tarpeiden mukaan. Kartoitamme yhdessä, miten tärkeää verkon toimintavarmuus on yrityksen liiketoiminnan kannalta. Mitä toimintavarmemmaksi järjestelmä halutaan rakentaa, sitä enemmän ratkaisulle tulee hintaa.

Sami Laihorinne työskentelee pääosin isompien yritysten kanssa, joilla on käytössä useita erilaisia järjestelmiä. Pienemmät yritykset voivat yleensä hoitaa väliaikaiset katkokset ottamalla yhteyden verkkoon puhelimen tai mokkulan kautta.

IT-arkkitehti kartoittaa, kuinka herkkä dataverkko saa olla katkoksille ja millaiset taloudelliset vaikutukset yrityksen liiketoiminnalle seuraa, jos verkko on pois käytöstä esimerkiksi 15 minuuttia.

Esimerkiksi tehdasympäristössä tappiot on helppo laskea järjestelmien pysähtyessä.

— Jos linjastolla käsitellään lihaa ja järjestelmä pysähtyy yli 15 minuutiksi, pitää liha heittää pois. Silloin on helppo laskea, millaisia tappiota siitä aiheutuu yritykselle. Sitten mietitään, kannattaako rakentaa oma järjestelmä ja tuplata verkot, jotta nettipuolella ei tulisi ongelmia, Laihorinne selventää.

Tietoliikenneverkon suunnittelun lisäksi Laihorinne kartoittaa usein samalla myös asiakkaan tietoturvan kuntoon riskikartoitusten avulla ja auttaa yrityksiä siinä vaiheessa, jos tietomurto tai haavoittuvuus on jo tapahtunut.

Palvelut pilvessä vai konesalissa

Toimintavarman verkon rakentamisen lisäksi tyypillisimpiä IT-arkkitehdin ratkottavia ongelmia on, mitkä järjestelmät viedään pilveen ja mitkä pidetään konesalissa. Usein Sami Laihorinne lähtee ratkaisemaan asiakasyritysten ongelmia siinä vaiheessa, kun yrityksellä on olemassa oma konesaliratkaisu, mutta rauta vanhenee ja tukisopimukset ovat raukeamassa.

— Silloin mietitään, uusitaanko omaa rautaa vai siirretäänkö palvelut pilveen. Asiakas usein haluaa tietää, löytyykö Suomesta konesaleja, mihin palvelut voidaan siirtää.

JNT tarjoaa konesalipalveluja, jotka sijaitsevat fyysisesti Pohjanmaan rannikolla.

Ongelmanratkaisua töissä ja ultrajuoksua vapaalla

Sami Laihorinne haluaa ymmärtää ja osata asiat, ratkaista ongelmat ja oppia jatkuvasti uutta. Työntekoon mies suhtautuu intohimoisesti ja vapaa-ajalla pää tyhjentyy äärimmäisiä ultramatkoja juosten. Viime kesänä mies juoksi Suomen pisimmän ultrajuoksun Lemmenjoella, hurjat 326 kilometriä.

— Siellä mennään erämaassa pää aika tyhjänä. Pitää olla fyysisesti hyvässä kunnossa ja pääkoppa sellainen, että tahtoo maaliin.

Laihorinteellä on puhelin aina päällä, myös juoksujen aikana. Työntekoon hän suhtautuu intohimolla ja on aina asiakkaiden käytettävissä.

— Erään kerran yksi asiakas tuli koputtamaan saunan ikkunaan, kun en vastannut puhelimeen. Toki hän on iso asiakas ja asuu samalla kujalla. Siinä vaiheessa ei paljon mietitä, häiritseekö toisen saunarauhaa, kun yrityksessä on sata kaveria, jotka eivät pääse tekemään töitä, Laihorinne kuvailee.

Puhelin soi kuitenkin lomalla harvoin ja Laihorinne ajatteleekin, että järjestelmät pitää rakentaa niin, että puhelimeen ei tarvitse soittaa.

— Tarkoituksena on rakentaa sellaisia verkkoratkaisuja, että jos joku yksittäinen osa hajoaa tai kaivinkone kaivaa dataverkon poikki, voidaan järjestelmää edelleen käyttää, eivätkä työt pysähdy, Laihorinne kiteyttää.