Langaton järjestelmä auttaa jalkapalloväkeä seuraamaan sisäilman laatua

Lämpötila, ilmankosteus ja hiukkaspitoisuus. Jalkapallohallin sisäilmastoon vaikuttavat monet tekijät. Langaton Nollge-järjestelmä auttaa Stefan Ollia seuraamaan kiinteistön tilaa.

Stefan Olli avaa Pedersöressä sijaitsevan LKI Arenan oven. Talvikaudella ylipainehalli on täynnä jalkapallojunioreja ja koululaisia. Talvisaikaan halli on käytännössä varattu joka ilta ja viikonloppu.

– Meidän on voitava taata, että sisätila täyttää tietyt vaatimukset ja olemme tietenkin myös itse kiinnostuneita kiinteistön valvonnasta, sanoo Stefan Olli, Pedersöre Activity Centerin hallituksen jäsen, aktiivinen toimija paikallisessa jalkapalloseura PeFF:ssä ja myös hallin rakentamishankkeen projektinjohtaja.

Ratkaisuksi valikoitui Nollge, erilaisia mittareita sisältävä langaton järjestelmä, joka perustuu IoT-tekniikkaan. Halliin sijoitettujen neljän anturin avulla Stefan pysyy selvillä niin lämpötilasta ja ilmankosteudesta kuin hiilidioksidipitoisuudesta ja ilman hiukkaspitoisuudestakin.

– Voisi luulla, että jalkapallohallissa, jossa on tekonurmi, nurmen pohjassa olevasta täyteaineesta irtoavia hiukkasia olisi myös ilmassa, mutta mittaustulokset näyttävät hyviltä. Kahden seurantavuoden aikana ilman hiukkaspitoisuus (TVOC-pitoisuus) on pysynyt alle 20 mikrogrammassa kuutiometrillä – toisin sanoen reilusti raja-arvon alapuolella ja huomattavasti alemmalla tasolla kuin useimmissa urheiluhalleissa ja asunnoissa.

Tekonurmikenttien tavallisin materiaali on kumirouhe, jonka mahdollisista terveysriskeistä on keskusteltu aina EU-tasolla saakka. Materiaali tullaan todennäköisesti kieltämään. Pedersöressä valittiin kumin sijaan terveydelle ystävällisempi luonnonmineraali. Alkuperäinen materiaali oli vihreää, mutta koska värillä oli taipumus staattisen sähköisyyden vuoksi irrota ja tarttua kenkiin ja vaatteisiin, materiaali vaihdettiin värjäämättömään versioon. Kohonneita hiukkaspitoisuuksia ei ole kuitenkaan ilmasta rekisteröity, ei ennen vaihdosta eikä sen jälkeen.

– Tuntuu hyvältä, että voimme seurata arvoja ja meillä on mustaa valkoisella siitä, ettei materiaali heikennä ilmanlaatua, sanoo Stefan Olli.

Ylipainehallit tunnetaan yleisesti hyvästä ilmanlaadusta. Lämpötila pysyy myös alhaisena – kauden aikana sisällä hallissa on noin kahdeksan lämpöastetta. Kesällä sisällä on yhtä lämmintä kuin ulkonakin, mutta silloin halli ei ole käytössä.

Stefan Olli pystyy tarkistamaan eri mittausarvot verkosta reaaliajassa. Hän pystyy osaltaan tarkkailemaan tämänhetkistä tilannetta, mutta saa myös käyrän mittausarvojen kehityksestä ajan mittaan. Kaksi anturia on hallin sisätiloissa, kolmas välinevarastossa ja neljäs siivouskomerossa. Mittareissa on myös hälytystoiminto. Jos esimerkiksi vesijohto alkaisi vuotaa ja ilmankosteus nousisi, Stefan Olli voi ryhtyä toimeen.

Nollge-järjestelmä täydentää hyvin hallin kiinteistövalvontaa. Valvontakameroita on sijoitettu useaan paikkaan ja hallilla on myös oma järjestelmä, jolla seurataan painetta, lämpötilaa, sademäärää, tuulta ja energiankulutusta.

– Talvella lumi pidetään poissa katolta automaattisilla lämpöpuhaltimilla, jotka on suunnattu ylöspäin. Erityisesti loppusyksyllä ja kevättalvella on kuitenkin seurattava jäänmuodostusta. Se voi vaikuttaa myös sisätilojen kosteuteen, sisäilma on pari kertaa ollut melko kosteaa, mutta ei ole kuitenkaan vaikuttanut käyttäjiin.

Nollge-järjestelmän asennus on yksinkertaista. Anturit on säädetty valmiiksi, eikä kaapeleita tarvita, vaan anturit voidaan kiinnittää periaatteessa mihin tahansa. Stefan Olli pitää myös käyttäjäystävällisestä ja nykyaikaisesta verkkotyökalusta.

– Koska halli on niin uusi, mittausarvot ovat vakaita ja hyviä, mutta erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä on varmasti syytä seurata tilannetta. Kukaanhan ei halua oleskella tiloissa, jotka eivät sovi tarkoitukseensa. Lisäksi järjestelmä luo tiettyä turvallisuutta.

Nollge – Älykkäitä IoT-ratkaisuja

Mikä: Langaton järjestelmä tilojen, kiinteistötekniikan tai eri esineiden valvontaan. Mittausdataa voidaan lukea verkkoselaimen kautta, mikä mahdollistaa tilojen etävalvonnan. Portaalissa voidaan myös määritellä hälytysrajat, jolloin saat ilmoituksen tiettyjen tasojen saavuttamisesta.

Miten: Yhden tai useamman anturin avulla voit seurata muun muassa lämpötilaa, hiilidioksidipitoisuutta, ilman hiukkaspitoisuutta sekä ilmanpainetta.

Kenelle: Kaikille kiinteistövalvonnasta ja terveellisestä sisäympäristöstä kiinnostuneille.

Edut: Mittaustiedot siirretään globaalin langattoman verkon kautta, mikä tarkoittaa, että erillistä internet-yhteyttä ei tarvita (SIM-kortti tai WiFi-yhteys). Anturit toimivat paristoilla, jotka kestävät jopa 10 vuotta, joten sähköverkkoon ei tarvita liittymää.

Henkilölaskuri

Nollgen valikoimasta löytyy myös henkilölaskurina toimiva sensori. Tämä sensori hyödyntää Lidar-teknologiaa ja se soveltuu hyvin rakennuksiin, joissa on tarpeen seurata kävijämäärää. Sensoria voidaan esimerkiksi käyttää urheiluhalleissa, ja sen tehtävänä on seurata ihmisten määrää, jotka tulevat sisään ja poistuvat halleista. Lisäksi kävijämäärätietojen avulla voidaan suunnitella ja optimoida kiinteistön siivousta ja erilaista huoltoa. Dataa voidaan myös hyödyntää henkilöstötarpeen suunnittelussa. Sensorin keräämä mittausdata ilmestyy samaan pilvipohjaiseen palveluun, jossa myös muiden sensorien mittausarvot ovat koottuna.