Egen fiber för varje lägenhet i Lindparken

Bild: Erika Kangas bor sedan i höstas i det nyrenoverade ”Läkarhuset” på Strandgatan 30 i Vasa. Huset har totalrenoverats av Kickback Bostäder Ab, som här representeras av Linus Renkonen. Vid renoveringen har man valt högsta standard på såväl material som teknik och husets alla 28 bostäder har en egen fiberanslutning från JNT. Kunden behöver bara göra en beställning hos JNT så aktiveras tjänsterna.

Hög standard på boendet – hög standard på internetanslutningen

På Strandgatan 30 i Vasa, ett stenkast från havet och den populära strandpromenaden, ligger Lindparken – höghuset som i folkmun kallats ”Läkarhuset” sedan det byggdes just för läkarna på Vasa Centralsjukhuset och deras familjer 1956. Byggnaden har genomgått en totalrenovering med samma utgångspunkt som då huset uppfördes – med fokus på finess, högklassiga materialval och toppmodern teknik. Det sistnämnda inkluderar självfallet JNT Fiber.

Bostads Ab Vasa Lindparken omfattar 28 lägenheter i fem våningar och som projektör och byggherre bakom saneringen står KickBack Capital Ab Ltd, som representeras av projektchef Linus Renkonen.

— Allt revs ner till bärande stomme och byggnaden har också försetts med en tilläggsvåning allra högst upp. Det handlar om högkvalitativa bostäder som efter en byggtid på två år stod klara i början av 2023, berättar Renkonen.

En del av lägenheterna har sålts medan andra hyrs ut. En av dem som valt att bo på hyra är Erika Kangas, som flyttade in i september och trivs mycket bra.

—  Det märks både på materialval och teknik att man satsat på en hög standard, konstaterar hon.

Lindparken är ett av de första husen i Finland som försetts med den här typen av smart teknologi med styrning av ventilation och annan fastighetsteknik. Man gick också in för bästa möjliga fiberteknik och valde JNT som fiberleverantör.

— JNT är en lokal aktör som det är lätt att ta kontakt och samarbeta med. Att kommunikationen löper smidigt under hela processens gång är viktigt för oss och det gör den med JNT, konstaterar Renkonen.

Bild: Bostads Ab Vasa Lindparken erbjuder unikt höghusboende vid havsstranden i Vasa. Huset har totalrenoverats både in- och utvändigt och man valde att anlita JNT som leverantör av FTTH, Fiber To The Home, till bostadsbolaget.

Till Lindparken valde KickBack Capital den bästa fibertekniken – FTTH, Fiber To The Home. Det här betyder att varje bostad har egen fiberanslutning, vilket i sin tur innebär att husets invånare har möjlighet att få tillgång till den snabbaste internethastigheten som JNT erbjuder (1000/500Mbit/s).

— Vår planerare presenterade möjligheten och vi inledde genast diskussioner med JNT. Det var inget som försvårade byggnadsprocessen på något vis – det innebär enbart att all teknik inte är koncentrerad till husets tekniska utrymme, förklarar Renkonen vidare.

För att kunna koppla FTTH-teknik till bostadsbolaget behöver husets interna nät vara av nyaste modell. Bostads Ab Lindparken valde därför att uppgradera sitt interna nät. Själva anslutnings- och inkopplingsprocessen gick smidigt och Renkonen berömmer även JNT: s underleverantörer som skötte det praktiska arbetet.

— De anpassade sitt arbete efter vår tidtabell och vi är mycket nöjda med helheten.

Även invånarna i huset är nöjda och värdesätter den höga hastigheten på sina internetanslutningar, som inte heller medför några högre kostnader än andra anslutningstyper.

Bild: Erika Kangas jobbar ofta hemifrån och är beroende av en välfungerande, pålitlig och snabb internetuppkoppling.

Kangas jobbar delvis hemifrån och i hennes arbete som biträdande inspektör, där hon behandlar ansökningar om uppehållstillstånd, har hon kontakt med många myndigheter och servrar.

—  Det är många dokument som ska överföras dagligen och uppkopplingen måste vara pålitlig och snabb. Jag har inte upplevt några som helst problem med den, konstaterar hon.

FTTH-tekniken möjliggör obegränsade hastigheter och med tanke på framtiden och det faktum att nya tjänster med allt högre anslutningskrav hela tiden utvecklas är FTTH idag det bästa valet för nya bostadskomplex. JNT Fiber säljs och levereras till bostadsbolag inom hela JNT: s verksamhetsområde.

Bild: Till de lägenheter dit JNT:s bredbandstjänster beställts installeras förutom en WiFi-sändare, även en separat fiberkonverter. Ingen annan utrustning krävs för närvarande för FTTH-installation. Installationen i lägenheterna är därför mycket snygg och diskret.

Text och foto: Anna Sand/bySand

Vi på JNT vill gärna hjälpa bostadsbolag att få de allra bästa tjänsterna.
Ta gärna kontakt, så berättar vi vilka lösningar och tjänster som är möjliga i just ert bostadsbolag! 

  • Bostadsbolag

  • Hidden


  • Kontaktperson